Közélet

2013.04.18. 07:59

Menza Pécsen: aláírásgyűjtés, panaszok, lemondások, és az otthoni csomag

Megdrágult a menza Pécsett, sokaknak ez volt az utolsó csepp a pohárban, s lemondták az ebédet.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Több tucat egész banánnal volt tele az egyik olyan pécsi iskola folyosói kukája, ahol uzsonnaidőben jártunk szerdán. A gyümölcs az ebéd kísérője volt. Még túlérettnek sem volt mondható, de erősen érett volt, feketéllett már. Vélhetően ezért hajították a kukába meghámozás nélkül. De a gyerekek már csak ilyenek, sokszor érzelmi alapon döntenek arról, megesznek-e egy tál ételt, vagy eltolják maguktól úgy, hogy hozzá sem nyúltak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A meszesi iskola menzáján is van olyan gyerek, aki szinte mindent megeszik, mások pedig válogatnak (fotó: Laufer László)
[/caption]

Gyümölcsöt hetente többször kell adni, tegnap egy alkalom ki lett pipálva, az más kérdés, megették-e. Emiatt nehéz szakma az óvodai, iskolai menüztetés. A gyerekek fejének, szájízének, de az egészséges étrendnek, országos ajánlásoknak megfelelve kell főzni, s persze kijönni a nyersanyagpénzből.

A szülők szerint viszont rendszeresek az ilyen esetek. Csak belekóstolnak, vagy csak ránézésre nemet mondanak a gyerekek az ételre. Ugyanakkor, ha a fogukra való dolog volna, keveset kapnak, abból esély sincs a repetára. A másik gyakori panasz az volt, hogy az étel visszautasítása a nem szokványos fűszerezésnek köszönhető, amelyet egy felnőtt lehet, hogy minden további nélkül megenne, de egy gyerek nem. Ezért volt, ahol aláírást gyűjtöttek a szülők, az ívet az önkormányzatnak küldik majd el.

A napokban kell fizetni májusra a menzát, most először az emelt díjat, s az emelés (egy napközis gyermek után havi 1600 forint körüli összeg) áprilisra szóló különbözetét is. Úgy tudjuk, emiatt még többen mondták le a menzát, mint eddig. Sokaknak ez volt az utolsó csepp a pohárban.

Így tovább nő az ételt otthonról vivő gyerekek száma, csakhogy sokan édes péksüteményeket csomagolnak, amely hosszú távon biztosan nem válik a gyermekek egészségére.

Az érzékszerveknek is

Nemrég az országos menzaminősítéssel is foglalkozó programban közepesre értékelték a Hungast más városokban működő menzáit. Páger Zsolt lapunknak azt mondta, elsődlegesen az országos szakmai ajánlás betartását tartják szem előtt, az ajánlás szerinti tápanyag-összetételű, egészséges ételek biztosítására törekszenek. Az érzékszervi vizsgálatok eredményeinek nyilvánosságra hozatalát követően felvették a kapcsolatot a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatallal, és megbeszélték a szakhatóság álláspontját. A jövőben igyekeznek a hivatal elvárásának megfelelő étlapokat és receptúrát összeállítani.

Kóstoló a szülőknek

Egy pécsi apuka a közelmúltban tüntetés szervezésébe fogott a pécsi menza színvonalának rohamos esése elleni tiltakozásul, illetve annak javításáért. A tüntetést egyelőre elhalasztották, a Hungast ugyanis felvette vele a kapcsolatot, és véletlenszerű kóstolások lehetőségét ajánlotta fel neki. A szülő úgy nyilatkozott, élni kíván a lehetőséggel, s saját személyes tapasztalatai után dönt arról, folytatja-e a tüntetés szervezését. Úgy tudjuk, a Hungast több intézményben is felajánlotta a sokasodó panaszok miatt a szülők egy-egy csoportjának az ingyenes, véletlenszerű kóstolás lehetőségét.

Tartották magukat

A menzára előfizetők, illetve a menzát igénybe vevők számának korábbi alakulásáról Páger Zsolt, a Hungast Dél-Magyarország Kft. üzletfejlesztési igazgatója kérdésünkre pozitívan nyilatkozott. Kifejtette, hogy tendenciózus lemondások nem voltak, csak napi létszámváltozásokat regisztráltak, amelyek szerintük elsősorban a téli hideg hónapok kapcsán bekövetkező megbetegedésekre vezethetők vissza. A januári létszám szeptemberhez képest 6 százalékos, decemberhez képest kicsivel több, mint 10 százalékos csökkenést mutatott. A februárban viszont 6 százalékkal többen menzáztak januárhoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!