Közélet

2009.10.20. 13:41

Mérleget hamisítottak a Pécsi Vízműnél?

Törvénytelenségek sokaságát követte el a Pécsi Vízmű Zrt. vezetése, ezért az önkormányzat büntetőfeljelentést tesz – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Páva Zsolt polgármester és dr. Szabó Iván ügyvéd.

Cs. L. (DN)

A Suez cégcsoport párizsi központjától kér információt – mondta sajtótájékoztatóján Páva Zsolt polgármester –, mert szeretné kideríteni, hogy ott vajon tudtak-e a magyarországi cégvezetőik pénzügyi manővereiről. A tájékoztató másik résztvevője, dr. Szabó Iván ügyvéd beszámolója szerint ugyanis a Vízmű, az – általa az önkormányzat megkerülésével létrehozott – Aquainvest Kft. segítségével kétes pénzügyi mozgásokat hajtott végre, amelyekről nem tájékoztatták sem az igazgatóságot sem a többségi városi tulajdonban lévő cég közgyűlését.

Az nyilvánvaló – magyarázta az ügyvéd –, hogy a mérlegeket meghamisították, hiszen egy 900 millió forintos váltótartozást nem tüntettek fel. Ez pedig önmagában is kimeríti a számvitel rendjének megsértését, a gazdasági adatszolgáltatás elmulasztásának bűncselekményét, és felmerül a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja is.

Arra a kérdésre Szabó Iván nem tudott válaszolni, hogy a Vízmű által felhalmozott, és a városvezetés által 1,5 milliárdra becsült hitelállományt mire fordították. Elmondta, a Vízmű számos leányvállalatot hozott létre, majd ezekkel a cégekkel nagy összegű kölcsönöket vetetett fel, így alakult ki a 1,5 milliárdos hitelállomány. A veszteséges cégeket a pécsiek által befizetett vízdíjakból finanszírozták, állította az ügyvéd.

Pécsi Vízmű: „Nincs titok”

A vádakra a Pécsi Vízmű Zrt. közleményben reagált kedden este a honlapján. Nyirati István vezérigazgató tagadta a pécsi polgármester vádjait és kijelentette: megalapozatlannak tartják a feljelentést, mivel a társaság semmilyen gyanús tevékenységet nem folytatott, nincs mit takargatniuk.

Nem kérnek a jogvitából az alkalmazottak

Lapunkat tájékoztatta a Tettye Forrásház Zrt. munkavállalóit tömörítő munkahelyi szakszervezet és az üzemi tanács arról, hogy a dolgozók és érdekképviseleteik a korábbi sajtómegjelenésekkel szemben sem a Vízmű, sem a Forrásház oldalára nem álltak, a munkáltatót illetően nem volt szavazás. Máté Zoltán szakszervezeti titkár és Fülöp Tamás, az üzemi tanács elnöke hangsúlyozta, a dolgozók a szakértelemmel, elkötelezettséggel végzett munka, a város jó színvonalú vízellátásában érdekeltek, a jogvitákat pedig vívják meg a két cég képviselői úgy, hogy közben sem a lakosság, sem az érintett munkavállalók érdekei ne sérüljenek.

A birtokukban levő munkajogi szakértői vélemények, köztük dr. Berke Gyula, a PTE Állam- és Jogtudományi Kara dékánjának véleménye is az, hogy a munkáltató személyében bekövetkezett a jogutódlás. Aggályosnak csupán egyes munkavállalók – igazgatók, osztályvezetők – kizárása mutatkozik a jogutódlási szabályozási körből, és sérültek a munkavállalói érdekképviseletekkel szemben fennálló tájékoztatási és konzultációs kötelezettségek is.

Szabadságra küldve

Miként arról beszámoltunk, a Vízmű visszafoglalta Nagy Lajos király úti ügyfélszolgálati irodát. A dolgozók elmondása szerint a visszafoglalás a reggeli takarítás közben történt meg. A beérkező dolgozókat arra kérték, pakolják öszsze személyes holmijukat, és távozzanak. A tíz alkalmazott ezek után megjelent a Forrásház Zrt. központjában, ahol a vezérigazgató szabadságra küldte őket. Információink szerint hamarosan az új cég is nyit egy ügyfélforgalmi irodát a városban.

Újból meghiúsulni látszik a szeptemberi bérfizetés

Nyílt levelet juttatott el a dolgozóknak a Vízmű Zrt. Ebben többek között az alábbiakat írják: „Értesítünk benneteket, hogy a héten elkezdődik a szeptember havi bérek utalása. Ehhez arra van szükség, hogy aláírjatok egy nyilatkozatot, a Pécsi Vízmű Zrt. volt II. telephelyén, az Aqua-Ép-Szer Kft. irodájában. (...) Fontos! Aki aláírja a nyilatkozatot, az kb. 2 nappal később megkapja a járandóságát. Az átutalás csak a nyilatkozat aláírása után lehetséges.”

A papírok aláírására azonban egyelőre nem került sor. Jogászi tanácsra ugyanis a dolgozók képviselői visszaküldték átfogalmazásra az iratot, mert állásfoglalásuk szerint a Tettye Forrásház Zrt. alkalmazottjairól van szó, miközben a papíron mindenki Vízmű dolgozóként szerepelt. A nyilatkozat egyébként azt tartalmazta, hogy miután a Vízmű egyelőre fizetésképtelen, az elmaradt béreket a Suez fizetné ki, hasonló módon, miként a Forrásház is tette korábban. Vagyis a járulékok mellőzésével, hiszen a Suez nem volt a dolgozók munkáltatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!