Közélet

2014.01.15. 16:47

Meztelenül jó csak igazán a szaunában

Három forduló után Fáskerti Rita, a magyarhertelendi fürdő szakembere vezeti az országos szaunamester-bajnokságot. A versenyről, a szaunázás titkairól és trükkjeiről kérdeztük a hölgyet.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Melyek a tipikus hibák a szaunakabinban?

– Kezdjük ott, hogy meztelenül kellene bemenni – a skandinávok egyébként mindenütt így csinálják –, vagy legalábbis vászonból készült szaunaruhában. A fürdődressz ugyanis gumiból és műanyagból van, a medencében vegyszereket szív magába, és azt mind kigőzöli magából. Másrészt a magasságunknak megfelelő méretű lepedőre kell ülni, hogy a lábunk alatt és a hátunk mögött is legyen vászon, ami elszívja a nedvességet.

– Hogy zajlik egy ilyen verseny?

– Debrecentől Budapesten át Bükkfürdőig mintegy húsz profi versenyző jött el a baranyai fordulóra. A vendégek pontozzák a tevékenységünket, az illóolajok összeállításától a páralegyezésen át a szaunázás hangulatáig mindent minősítenek.

– Legyezik a vendégeket?

– Két programot kell összeállítani, én például első körben egy tiroli hegyvidéki felöntéssel próbálkoztam. Ennek megfelelően népviseleti ruhában, tiroli zenével, almdudler itallal fogadtam a vendégeket, s az izzó lávakövön gyógynövények illata szállt a magasba, amit a vendégekre tereltem. A karib-tengeri összeállításomban pedig a déli gyümölcsök illatához a hullámok zúgását, a tengeri sós levegőt és egy kókusztejes krémet is odavarázsoltam. Volt, aki latin karnevált idézett meg, és sombreróval legyezgetett. Ha aztán jó irányú a légmozgás, akkor borzongató élményben van része a szaunázónak, ami fokozott boldogságérzettel, nagymértékű endorfintermeléssel jár.

– Van titkos receptje?

– Lehetne, de általában megosztjuk egymás közt a bevált módszereket. Például kevesen tudják, hogy a gyümölcspálinka mindenkor kitűnő illatfelhőt teremt.

– Hogy lesz valakiből szaunamester?

– Pedagógusnak készültem, el is végeztem a főiskolát, hogy mégis világjáró hajón dolgozzak négy éven át. Megfordultam a Föld minden pontján, majd hazatértem Komlóra, megcsináltam az úszóedzőit és úszóegyesületet indítottunk a bátyámmal, aztán a sok víz közelségében Magyarhertelenden a szaunázást is kitanultam. De azért egy kicsit pedagógus vagyok most is, babáknak mutatom meg az úszás fortélyait és aquafitnesztrénerként tevékenykedem.

– Hogy lazít az, akinek a munkája a kikapcsolódásról szól?

– Bejön nekem is a szauna és az úszás, s olykor nagyokat futok a hegyekben.

Igazi pedagógus, versenysikerekkel

Fáskerti Rita Komlón született 1980-ban. Ott járt általános iskolába, majd ott is érettségizett, aztán a PTE Illyés Gyula Pedagógiai Karán szerzett diplomát Szekszárdon. Óceánjáró hajón dolgozott négy és fél évig mint szobalány és felszolgáló, ezt követően hét éven át úszóegyesületet működtetett a testvérével, ahol tanítványaik szép országos versenysikereket értek el. Három éve a magyarhertelendi termálfürdő szaunamestere, s három fordulót követően vezeti a magyar szaunamester-bajnokságot. Jelenleg Keszüben lakik, párkapcsolatban él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!