Közélet

2012.02.08. 19:48

Mi lesz a Grupo Milton fejlesztéseivel?

Egy hazánkban még gyakorlatilag ismeretlen üzleti modellt szeretne megvalósítani Pécsett a város több értékes ingatlanját tulajdonló spanyol befektetőcsoport, a Grupo Milton, értesült a Dunántúli Napló.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Az elvi építési engedélykérelemmel már a pécsi tervtanács elé került ötlet szerint a Siklósi úti köztemető szomszédságában egy úgynevezett tanatóriumot, amolyan kegyeleti plázát szeretnének építeni. Az épületben – magát a tényleges temetést leszámítva – teljes körű temetési szolgáltatásokat biztosítanának. Nem csak ravatalozó működne itt, de virraszthatnának a családtagok, és egy komplett halotti tort is megszerveznének helyben.

Az más kérdés, hogy az újabb nagyszabású ötlet végül megvalósul-e, hiszen a Pécsre reményteli ígéretekkel érkező befektetők elképzeléseiből – egyelőre legalábbis – szinte semmi sem lett (egy kivétellel: a Siklósi úton, az ő telkükön épült meg az újabb Tesco). De az is kétségtelen, hogy a bruttó mintegy 6,5 milliárdos vételárat kifizették a pécsi stratégiai ingatlancsomagért 2009 nyarán.

Áper-laktanya

„Új életminőséget kínáló övezet, amely Pécs egyik legdinamikusabban fejlődő része lehet.” Ezt írta az önkormányzat a 6-os út mellett, a város keleti kapujában fekvő volt Petőfi tüzérlaktanyáról. A köznyelvben Áper néven ismert laktanya mintegy 90 hektáros területen fekszik. Kifejezetten lakóingatlan- és zöldövezeti irodai fejlesztés lehetséges helyszíneként jellemezték, és ekként gondoltak rá a spanyolok is: logisztikai központot és lakóparkot álmodtak ide, üzletekkel, irodákkal, ám egyelőre ez sem valósult meg.

Magasház

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ilyen lett volna a magasház (terv: Grupo Milton)
[/caption]

A legtöbb hír a Magasházról jelent meg a „spanyol” ingatlanok közül. A ház még ma is az ő kezükben van, de egy elvi adásvételi megállapodást már kötöttek a Megyeri téri garázsok építésében is érdekelt Öresund Holdinggal. Eszerint, ha az Öresund fizet, a toronyházat a spanyolok eladják, mégpedig információink szerint épp annyiért, amennyi annak idején a szellemház neve mellett szerepelt az ingatlancsomagban.

Úgy tudjuk, bruttó 512 millióért vette meg 2008 nyarán a 25 emeletest a Grupo Milton. Ismeretes: a tervek szerint a házat a leendő tulajdonos lebontaná, és egy új közigazgatási központot építene – azaz a spanyolok által terveztetett és bemutatott, látványos új Magasházból vélhetően semmi sem lesz.

Munkácsy-rendelő

A Munkácsy utcában álló volt rendelőintézet mára a korábbinál is cudarabb, romosabb állapotban lehet, így tűnik legalábbis a bezárt épület. Csak kívülről szemlélve is az egyik legcsúfabb sebhelye a pécsi belvárosnak. Az eredetileg viszont szép épület fura módon nem élvezett műemléki védettséget, de az eladást megelőzően a pécsi képviselő-testület határozata alapján felkerült a helyi védettségi listára, amelyről az eladást közvetlenül megelőzően levették, úgy tudni ugyanis, hogy ez volt a vevő, a Grupo Milton egyik feltétele.

Helyére luxusszállodát szerettek volna építeni, melyről látványtervek is készültek, akkoriban mi is bemutattuk ezeket. Miután a Grupo Miltontól nem kaptunk információt erről az ingatlanról sem lapzártánkig, magunk kérdeztünk utána. Sem építészkörökben, sem a pécsi ingatlanpiacot ismerők körében nem találtunk azonban egy embert sem, aki tudott volna arról, mikor történhet előrelépés.

Volt Lakits-laktanya

A Szigeti úti egykori Lakits-laktanyának helyet adó ingatlan tudomásunk szerint ma is a spanyolok tulajdonában áll, de eredetileg nem volt része a városi csomagnak. A volt laktanyát nem a várostól, hanem egy másik, baranyai magáncégtől vették meg. A tervek szerint egyébként többek között egyetemi garzonlakásokat kívántak építeni itt. Nem épült semmi, de a romos épületet lebontották, s jó ideig téglákat pucoltak a területen. A spanyol befektetőket erről – és a többi fejlesztési tervről – is szerettük volna kérdezni, de tegnap nem sikerült nyilatkozót találnunk a részükről.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!