Közélet

2014.10.15. 18:09

Miből élünk? – kérdésekkel keresik a háztartásokat

Ezer forintos étkezési utalvánnyal vagy akár táblagéppel gyarapodhat az, aki elárulja a kérdezőbiztosoknak, hogy miből él, vagy interneten szolgáltat hasonló tartalmú adatokat.

K. E. (Dunántúli Napló)

A háztartások életkörülményeit feltáró felmérést végez ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal október 20-a és december 7-e között, jelentette be Virágh Eszter, a projekt országos sajtószóvivője pécsi sajtótájékoztatóján szerdán.

Az Európai Központi Bank által kezdeményezett és koordinált felmérés célja, hogy az európai döntéshozók minél pontosabb képet kapjanak a családok gazdasági helyzetéről és fogyasztási szokásairól, a különböző társadalmi helyzetű háztartásokról, utóbbiak sérülékenységéről. Olyan kérdésekre várják a válaszokat például, hogy miként érintette a háztartásokat egy-egy kamatváltozás, az ingatlanárak mozgása, vagy általános áremelkedés.
Baranya megyében 6 településen (Himesháza, Kislippó, Komló, Mágocs, Pécs, Szentlőrinc) 690 háztartást keresnek fel a KSH munkatársai.

Bizalmasan, titkosan kezelik

A feltett kérdések nem akármilyen részletességűek: a tárgyi javakat (így az ingatlanokat, a járműveket, az értéktárgyakat, az üzletrészeket), a pénzügyi javakat (például a kötvényeket, a betéteket, a részvényeket), a jövedelmeket és az adósságokat érintik, de kitérnek a fogyasztás egyes részleteire (élelmiszer, rezsi, egyéb), illetőleg a generációk közötti ajándékozásokra is.

Ezekre személyesen a kérdezőbiztosnak vagy az interneten lehet válaszolni. A név nélkül felvett adatokat bizalmasan, titkosan kezelik. A kérdezőbiztosok fényképes igazolvánnyal jelentkeznek a véletlenszerűen kiválasztott címeken. A hasonló tartalmú felméréseknél a felkeresettek 60–70 százaléka szokott válaszolni a kérdésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!