Közélet

2013.11.21. 15:04

Mikor van elsőbbsége a gyalogosnak?

Több gyalogosgázolás történt az elmúlt napokban, hetekben Pécsen. Gyalogosokkal és biciklisekkel kapcsolatos szabályokról kérdeztük a rendőrséget.

zsj

Két kérdéssel kerestük meg a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, egyik a gyalogossal, míg a másik biciklistákkal foglalkozott.

- A gyalogos, ha a gyalogos átkelőhelyen halad át és egy útról lekanyarodó autónak is pont akkor van zöldjelzése, akkor kinek van elsőbbsége?
- A KRESZ 21. § (7) bekezdése értelmében "A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbség van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad.

- Ha a gyalogátkelőhelyen megy át egy biciklis, le kell szállnia a kerékpárról vagy nem?
- A kerékpárt hajtó személy járműnek minősül a közlekedés szempontjából, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen pedig az előzőekben írtak szerint csak gyalogosnak van elsőbbsége, nem kerékpárosnak. A KRESZ 54. §-a foglalkozik a kerékpárosokkal. Pontosan a (4) bekezdés b) pontjában foglaltak szerint: " A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!