Közélet

2009.01.23. 06:36

Milliárdokat kapott a PTE fejlesztésre

A kormány jóváhagyta a súlyponti kórházak fejlesztési támogatását: uniós forrásból az önrésszel együtt 13 milliárdos beruházás indul a Pécsi Tudományegyetemen is, teljesen átalakul a 400 ágyas klinikai tömb.

Nyaka Szabolcs (DN)

A kormány szerdai ülésén jóváhagyta azt a több tízmilliárdos programot, amely révén több súlyponti kórház fejlesztése valósulhat meg. A nyolc érintett között van a Pécsi Tudományegyetem is, a baranyai megyeszékhelyen egy mintegy 13 milliárd forintos fejlesztés kezdődhet meg, várhatóan még az idén. Nem véletlenül mondta lapunknak dr. Kollár Lajos, a Klinikai Központ főigazgatója, hogy ez az utóbbi évtizedek legnagyobb egészségügyi fejlesztése.

Az önrésszel együtt 13 milliárdos program több elemből áll, azonban mindegyik alapjaiban változtatja meg, fejleszti a baranyai megyeszékhely egészségügyi rendszerét. Egyrészt a 400 ágyas klinika területén létrehoznak egy úgynevezett magkórházat: ez az épület teljes felújításával és bővítésével jár együtt. Kialakítanak egy központi műtőblokkot, központi intenzív osztályt is.

Egy Pécsett eddig nem létező egység is létrejön: a sürgősségi betegellátó osztály, ahol az úgynevezett egykapus formában fogadják a pácienseket. Ennek lényege, hogy valamennyi ügyeleti ellátást igénylő esetet itt tudnak kezelni, legyen szó balesetről vagy éppen rosszullétről. Ha a beteg szállítható, utána kerülhet a megfelelő osztályra. Ez a sürgősségi központ szintén a 400 ágyas klinika ingatlanán, de egy újonnan építendő tömbben kap helyet.

A kormánydöntés szerdán megszületett, de az egyetem vezetésére még számos munka vár. Dr. Tóth Kálmán, a program orvosszakmai vezetője elmondta, hat hónapon belül jogerős építési engedéllyel rendelkező terveket kell készíteniük.

Az már tavaly decemberben eldőlt, hogy a kétfordulós pályázat első körét sikerrel vette a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a klinikai központ fejlesztésére. Most szerdán a kormány döntésével véglegessé vált, hogy elindulhat az összesen mintegy 13 milliárdos, döntően EU-s forrásokból létrejövő beruházás (a program részleteit lásd mellékelt írásunkban).

A kormánydöntés után sem lehet hátradőlni, számos feladat vár még az universitas vezetőségére. A program orvosszakmai vezetője, dr. Tóth Kálmán egyetemi tanár lapunknak elmondta, várhatóan két héten belül megérkezik a hivatalos értesítés és a szakmai bírálati anyag. Ez alapján ki kell dolgozni a végleges tervet, különös tekintettel a majdani fenntarthatóságra. Fontos kitétel, hogy hat hónapon belül jogerős építési engedéllyel rendelkező terveket kell benyújtani. Emellett még egy kiemelt feladat van: természetesen az építkezés évei alatt is folyamatosan működnie kell a klinikai betegellátásnak, ezt szintén meg kell tervezni.

Dr. Kollár Lajos, a PTE Klinikai Központjának főigazgatója azt hangsúlyozta, az utóbbi évtizedek legnagyobb eredménye a mostani nyertes pályázat és azt ezt követő egészségügyi beruházás. Ezzel a PTE egészségügyi rendszerének jó része megújul, most arra kell koncentrálni, hogy a programban nem szereplő többi szakmai ág, klinika is megfelelő forrásokhoz jusson. A főigazgató arra is felhívta a figyelmet, a beruházás fényében el lehet készíteni a klinikák közép- és hosszútávú szakmai stratégiai tervét.

Ha a szükséges előkészületi munkák befejeződnek, várhatóan ez év végén már az építkezés is elindulhat, erre dr. Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem rektora is utalt lapunknak korábban. A megújult egészségügyi tömbök várhatóan 2012 végére fogadhatnak betegeket.

Magkórház és korszerű műtőcentrum is létrejön

Egy másik beruházás – szintén EU-forrásból – már működik: másfél éve adták át a PTE-n a Térségi Szűrő és Diagnosztikai Központot. A beruházásból megújult a 400 ágyas klinikai tömb két alsó szintje: modern vizsgálókat, légkondicionált folyosókat alakítottak ki, és világszínvonalú berendezéseket szereltek be. Ugyancsak EU-s forrásból elkészült az intézményközi informatikai rendszer is. A mostani programban úgynevezett magkórházként teljesen felújítják a 400 ágyas klinikai tömböt, s bővítik is: létrehoznak egy három emeleten 9 egységből álló központi műtőblokkot és egy központi intenzív osztályt. Építenek egy olyan sürgősségi betegellátó centrumot, amely nincs Pécsett: itt egy helyen tudják kezelni a balesetet szenvedetteket éppúgy, mint azt, aki például gyomorgörccsel vagy otthoni rosszulléttel keresi fel az ügyeletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!