Közélet

2011.04.11. 19:01

Milliókra perli a püspökséget a felmentett igazgató

Munkaügyi pert indított egykori munkaadójával, a Pécsi Egyházmegyével szemben Wolf Gyula, a püspökség tavaly felmentett gazdasági igazgatója.

M.B

Keresetet adott be a munkaügyi bíróságra Wolf Gyula, a Pécsi Egyházmegye tavaly szeptemberben felmentett volt gazdasági igazgatója. Dr. Hajdu István, a Baranya Megyei Bíróság sajtószóvivője megerősítette, a felperes azt kérte, a bíróság állapítsa meg munkaviszonya megszüntetésének jogellenes voltát, valamint kártérítést is követel. Wolf Gyula ugyanakkor nem kérte munkaviszonyának helyreállítását.

Hajdu István azt nem közölte, mekkora összegre tart igényt a volt gazdasági igazgató, máshonnan származó, meg nem erősített információink szerint több millió forintról van szó. A bíróság május 11-re tűzte ki az első tárgyalás napját.

Wolf Gyula felmentését követően a pécsi egyházmegye a következőket közölte. „A korábbi gazdasági vezető, aki 20 éven keresztül töltötte be hivatalát, kérelmezte Megyéspüspök úrnál, hogy a megromlott egészségi állapota miatt őt mentse fel a betöltött tisztsége további ellátása alól, amely kérelmet Megyéspüspök úr elfogadta. A vagyonkezelő urat 2010. szeptember 30. napjával felmentette, és a pécsi egyházmegye nevében megköszönte, hogy lelkiismeretesen, szakszerűen szolgálta az egyházmegye érdekeit.”

Wolf Gyula akkor maga is megerősítette, ő kérte felmentését. Abból, hogy most mégis munkaügyi pert indított, arra lehet következtetni, hogy felmentését követően munkaviszonyát csak később szüntették meg, vagy utóbb mégis kifogásolta annak módját.

-----------------------------------------------------------------------
A püspökségi botránnyal kapcsolatos cikkeinket itt találja!
-----------------------------------------------------------------------

Hónapok óta nyomoznak – továbbra sincs gyanúsított

Wolf Gyula menesztése után többen is feljelentést tettek
az egyházmegyével kapcsolatosan. Az első, névtelen beadvány tavaly októberben íródott gazdasági és egyéb, többek között szexuális visszaélések vádjával.

A Baranya Megyei Főügyészség napokon belül nyomozást rendelt el, a helyi rendőrök azonban a püspökséggel való jó viszonyra hivatkozva elfogultságot jelentettek be, csakúgy, mint később
a baranyai ügyészség.

A nyomozásra a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki az ORFK. November végén két újabb feljelentést kapott
az ügyészség, ezúttal gazdasági visszaélésekről. Január elején pedig elismerték, hogy egy olyan beadványt is kaptak, amely százmilliós nagyságrendű sikkasztásról számolt be.

A somogyi főügyészség különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt indított eljárást. Úgy tudjuk, gyanúsítottként még senkit sem hallgattak ki az eljárás során.

Többeknek felmondtak

Idén januárban a pápa elfogadta Mayer Mihály megyés püspök lemondását, és ügyvivőként a szombathelyi egyházi vezetőt, Veres Andrást jelölte ki a helyére.

Ezt követően a püspökség felmondott mások mellett az egyházmegyei tulajdonban lévő mohácsi Szent János Hotel igazgatójának és étteremvezetőjének. A gazdasági megszorítások részeként Veres András azokkal is bértárgyalásokat folytatott, akiknek megerősítette a pozícióját.

Elcsitulnak a hullámok?

Szombaton jelentették be, hogy dr. Udvardy György lett a pécsi egyházmegye nyolcvankettedik püspöke. Lapunknak ezt követően úgy fogalmazott, „bízik abban, hogy mielőbb elcsitulnak a hullámok, amelyeket az elmúlt hónapok eseményei vertek fel – talán olykor nagyobbra is, mint amennyit megérdemeltek volna”. Tény azonban, hogy a feljelentések nyomán részben elindultak már a vizsgálatok, és az egyházjog őt is kötelezi a szükséges lépések megtételére.

Ezt követően a püspökség felmondott mások mellett az egyházmegyei tulajdonban lévő mohácsi Szent János Hotel igazgatójának és étteremvezetőjének. A gazdasági megszorítások részeként Veres András azokkal is bértárgyalásokat folytatott, akiknek megerősítette a pozícióját. Elcsitulnak a hullámok? Szombaton jelentették be, hogy dr. Udvardy György lett a pécsi egyházmegye nyolcvankettedik püspöke. Lapunknak ezt követően úgy fogalmazott, „bízik abban, hogy mielőbb elcsitulnak a hullámok, amelyeket az elmúlt hónapok eseményei vertek fel – talán olykor nagyobbra is, mint amennyit megérdemeltek volna”. Tény azonban, hogy a feljelentések nyomán részben elindultak már a vizsgálatok, és az egyházjog őt is kötelezi a szükséges lépések megtételére. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!