Közélet

2011.05.14. 17:40

Milyen volt Pécs régen? Képek a régmúltból

Különös érték a Tettye-patak felett átívelő híd, amelyen urak diskurálnak, az egykori Széchenyi téri forgalom 1940-ből.

K. F. (Dunántúli Napló)

Múltidéző oldalunkon korabeli felvételen látható teljes pompájában az egykori neobarokk, kétszárnyú palota, melyet Alpár Ignác tervezett, s melyről a korabeli lapok azt írták, hogy az egész Dunántúlon nem találni párját.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] 1920-as évek: A hadapródiskola impozáns palotája, háttérben a Pius templommal (Beküldő: Dr. Varga Csaba, Budapest
[/caption]

Előre kitervelt átépítése 1965-ben kezdődött, eredményeképpen pedig az Alpár teremtette érték nyomtalanul eltűnt, viszont a helyén ma is látható a szögletesre formált orvoskari elméleti tömb, Borosnyai Pál munkájának eredménye. Ennyit erről hűvös lélekkel, és ugorjunk át a többi, Pécset idéző fotóra, melyek között talán a legaranyosabb az Elefántos Ház mellől kitekintő villamos, amely a Balokánytól indult és az említett hadapródiskola mellett volt a végállomása. 

Különös érték még a Tettye-patak felett átívelő híd, amelyen urak diskurálnak, az egykori Széchenyi téri forgalom, netán a békés tettyei romok, még 1968-ból.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] 1940-es évek: Pécs központja buszokkal és villamossal (Beküldő: Nagy Sándor, Pécs)
[/caption]

Nos, Tisztelt Olvasóink, nyissák ki önök is az albumot, s ha ilyenforma képekre lelnek benne, küldjék el, hogy a „Múltidézőben” közzétehessük. A képeket bárki behozhatja személyesen a Dunántúli Napló szerkesztőségébe, vagy küldheti levélben (Pécs, Engel János utca 8., 7601 Pf.: 134.), sőt ([email protected]) e-mail-címen is fogadókészek vagyunk. Jelöljék meg, hogy a kép mikor és hol készülhetett, mit ábrázol. Az eredeti fotót visszaküldjük-adjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!