Közélet

2013.05.31. 16:18

Miről írt a Dunántúli Napló 1963. május 31-én?

Ma ünnepli 50. születésnapját Orbán Viktor miniszterelnök. Miről írt a Dunántúli Napló 1963. május 31-én? Szalagcímek: biológiai szenzáció, bevezetik az új általános iskolai tantervet, újra kiadták a Lenin összes művét, Vitray Tamás ökölvívó Eb-t közvetített Moszkvából.

bama.hu

Biológiai szenzáció!

A Szabolcs megyei Tiszalök községben Ökrös Gáborné háziasszony a minap levágott egy tyúkot, amelyet a község piacán vásárolt. Amikor felbontotta, meglepetéssel látta hogy a baromfi zúzája rendkívül nagy, majd amikor felvágta abban egy, akkor még élő, kifejlett csibét talált. A becslések szerint mintegy 18-19 napos lehetett.

Megtiltották a játékíjak gyártását

Az utóbbi időben elszaporodtak a játéknyilak, íjak és sok szemsérülést okoztak. A szemklinikák felhívták erre a játékfelülvizsgáló bizottság figyelmét és a bizottság megállapította, hogy bár a szembalesetek legtöbbje nem a kereskedelmi forgalomban vásárolt nyilakkal történt, mégis úgy döntött, hogy nem engedélyezi az íjak további gyártását. Visszavonta az ilyen játékok gyártására kiadott engedélyeket.

Lenin összes művei

Hosszú idő óta várták a magyar olvasók Lenin összes művének második magyar kiadását. A Kossuth Könyvkiadó az idei könyvnapon ennek a műnek a kiadásával örvendeztette meg az olvasóit.

Bevezetik az új általános iskolai tantervet

Az oktatási tanterv céljainak megfelelően készült új általános iskolai tanterv bevezetését ősszel kezdik meg. Amint a Művelődésügyi Minisztériumban elmondták, az első ütemben a következő tárgyak lépnek érvénybe: olvasás 1-2., írás 1-4., fogalmazás 3-4., (A 2. osztályban a fogalmazás mint önálló tantárgy megszűnik.) környezetismeret (új tantárgy) 1-2., magyar nyelv és irodalom 5.....


Újfajta betonozási eljárást vezetnek be az építők

A Baranya megyei Építőkipari Vállaltnál a műszaki fejlesztési terv keretén belül érdekes kísérletekbe kezdenek az első félévben. A kísérlethez szükséges gépi berendezések gyártása, a sablonok összeállítása folyamatban. A kísérleteket Pécsett a nyugati városrész építkezésénél kezdik meg. Az új eljárás lényege, hogy a betonozásnál vákumot képezve a már beépített betonból a vizet kiszívják.

Pécsi mozik
Park: Váratlan találkozás
Park kertmozi: A három testőr
Kossuth: A Milady bosszúja
Fekete Gyémánt (Gyárváros): Negyvenkilenc nap
Építők kultúrotthona: Fagyosszentek  

Televízió
9.55 - TV-Híradó
10.15 - Telesport
10.30 - A hét dada (magyarul beszélő szovjet film)
11.15 - Emberek, vizek, hegyek (csehszlovák film)
12.00 - Jövő hét műsora. Hírek
16.55 - Ökölvívó Eb (közvetítés Moszkvából, riporter: Vitray Tamás)
18.20 - Séta az erdőben
19.50 - Hírek
19.55 - Prágai tavasz (Mozart-hangverseny, közvetítés a prágai Smetana teremből)
21.00 - Hírek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!