Közélet

2005.12.27. 08:58

Molekulakutatás világszínvonalon

Pécs | Gábor Dénes-díjat vehetett át a múlt héten a Parlamentben dr. Lustyik György, a PTE docense. A kutató neve nemcsak itthon, hanem a világ számos meghatározó kutatóintézetében is jól cseng.

BAMA

– Idézet a díj önre vonatkozó szakmai méltatásából: „A bioinformatika területén egyedülálló sejtanalitikai szoftvercsomagok kidolgozása, a multiplex mikrogyöngy mátrix technológia hazai bevezetése és fejlesztése stb.”

– Az általunk kifejlesztett és alkalmazott módszer arra jó, hogy egyetlen csepp mintából egyidejűleg 50–60 mérést lehet elvégezni. Ennek előzménye, hogy a debreceni egyetemen kezdtem, onnan jöttem át Somogyi professzorral a pécsi biofizikai intézetbe. Azt kutatjuk, hogy a különböző molekulák egymásra találása, egymás általi felismerése milyen alapvető mechanizmusokra épül. Amit mi csinálunk: szemmel láthatatlan mikrogyöngyökre viszünk föl molekulákat, amelyek az élővilágban rendkívül változatos formában előforduló anyagok felismerésére képesek. A méréseink olyan területeken is lehetővé tesznek információszerzést, mint az állatgyógyászat, vagy a környezetvédelem.

A teljes interjú a Dunántúli Napló keddi számában olvasható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!