Közélet

2012.03.25. 17:06

Motorosok kontra autósok

A tavasz a motorosokat is előcsalogatta – és sajnos már halálos baleset is történt. A két és négy keréken közlekedők között már most tapintható a feszültség.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

– Miért veszi be a nép, hogy mindig mi vagyunk a hibásak? – kérdezett vissza egy út menti büfénél kólázgató sportmotoros, akinél arról érdeklődtünk, milyen az autósok és a motorosok viszonya. – Nyilván köztünk is vannak, akik nem angyalok, de hogy mindannyian ördögök lennénk, azt kikérjük maguknak!

– Tudod, hányszor próbálnak meg leszorítani minket az útról? – veszi át a szót egy kollégája. – Sok autósnak meg az a passziója, hogy ránk pöcköli az ablakból a csikket. De a motorosruha persze nem ég – jegyzi meg kaján vigyorral.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A motorosok állítják, sok sérelem éri őket az autósok részéről – nehéz a békés egymás mellett élés
[/caption]

Az általunk megkérdezett motorosok szerint tapintható a feszültség a két és négy keréken közlekedők között, különösen azt követően, hogy a közelmúltban életét veszítette egy motoros, aki személyautóval ütközött a 6-os főúton a bodai elágazónál. A rendőrség közlése szerint még tart a vizsgálat, így egyelőre nem nevezték meg a felelőst, a motorosok azonban biztosak benne, nem társuk hibázott.

Abban viszont csak reménykednek, hogy nem történik több tragédia: azt mondják, az idősebbek sokszor nyugisabb motorozásra intik az ifjabbakat, de azt is tudják, ez néha bizony hasztalan.

A megye útjait mindenesetre valóban ellepték a motorosok. A korábbiakkal ellentétben már nem a Pécs és Mánfa közötti útszakaszon vannak a legtöbben: igen kedvelt a Pécs–Orfű, az Orfű–Magyarhertelend, a Szigetvár–Szentlászló vonal is, valamint a 6-os főút megyén átvezető teljes szakasza.

Tavaly jóval kevesebb baleset történt

A rendőrség adatai szerint tavaly lényegesen kevesebb olyan baleset történt 2010-hez képest, amit motorosok okoztak. 2011-ben egy halálos, 10 súlyos és 14 könnyű sérüléssel járó karambol történt miattuk, míg egy évvel korábban négy halálos, 27 súlyos és 17 könnyű sérüléssel járó. A javuló statisztika dacára a hatóság tapasztalatai szerint egyre több az olyan motoros, aki a sorozatos, szándékos, és igen durva szabálysértések elkövetésétől sem riad vissza.

A legtöbb baleset a rendőrség szerint azért történt, mert a motoros nem az út-, időjárási, látási és forgalmi viszonyoknak megfelelően vezetett, s gyakran a megengedett legnagyobb sebességet többszörösen túllépve közlekedett.

 

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!