Közélet

2011.05.20. 20:34

MSZP a bukás után: hatalmi harcok és erős emberek Baranyában

A fiatal szocialisták vannak a kulcspozíciókban Baranyában, de a régiek is szervezkednek, például a Gyurcsány-platform révén. Körkép az erőviszonyokról, bennfentesek infóival.

B.A. (Dunántúli Napló)

Egykori fellegváraiban padlóra került az MSZP Baranyában és Pécsett is. A romokon nagyon lassan, a háttérben már elkezdődött az építkezés, ám ez most leginkább a belső ellenzék munkásságát jelenti.

Ők, a „régiek” valamelyest közelebb állnak a Gyurcsány Ferenc által képviselt vonalhoz, mint a sokak szerint a párt irányítását a jövőben is megőrző Mesterházy-féle csapathoz. A pártot és viszonyait jól ismerő informátoraink szerint azonban Baranyában sokkal élesebb a határvonal a helyi erők között.

Az egyik oldalon a hatalomkoncentráció és a gazdasági erő miatt ma még felülkerekedő Puch László vezette fiatalok állnak, őket a háttérből Lusztig Péter is segíti, és elvileg Mesterházyhoz húznak. A másik csoportosulás heterogénebb, és három egymás mellett jól megférő platform képviseli, Kunszt Márta, Bókay Endre és Kablár János vezetésével. Kunszt egyenesen a Gyurcsány által alapított platformot szervezi.

Baranyában ma két igazán meghatározó háttérember van a szocialisták között: Puch László és Lusztig Péter. Őket országosan is jegyzik, Budapesten is erős embernek számítanak. Abban is hasonlítanak, hogy erős üzleti lábakon állnak, valamint hogy baráti és üzleti kapcsolataik pártokon átívelőek, ami tovább erősíti pozíciójukat.

A párt hanyatlása Baranyában is 2006 őszén kezdődött, ám itt az őszödi beszédhez képest is nagyot ütött a tagságon egy fura puccs a 2006. októberi küldöttgyűlésen, ahol a Puch mögött álló fiatalok dr. Tóth Bertalan vezetésével megragadták a hatalmat. Ők szép lassan olyan rendszert vezettek be, amellyel a hatalom az ő kezükben koncentrálódik.

----------------------------------------------------------------------------
Hogy mi lett az eltűntekkel? Május elején írtunk arról, hogy mivel foglalkozik mostanában néhány háttérbe került baranyai szocialista politikus.
----------------------------------------------------------------------------

Mindeki az MSZP megújulását akarja?

„Ha nem megy a kupleráj, ne az ágyakat, hanem a lányokat cseréld ki!” A mondást egy pécsi MSZP-tag idézte, amikor arról beszélt, hogy a baloldali párt jelenlegi baranyai, de főként pécsi vezetése az országos viszonylatban is csúfos bukás után nem vonta le a megfelelő konzekvenciákat. Így vélekedett informátoraink meggyőző többsége is, akik mind jól ismerik a párt korábbi és jelenlegi erőviszonyait. 

A képlet tulajdonképp egyszerű lehetne Baranyában, ám mégsem az. Leegyszerűsítve úgy szólna, hogy vannak a jelenlegi pártelnökhöz, Mesterházy Attilához, illetve vannak a Gyurcsány Ferenchez húzók. Előbbiek a fiatal, vezető beosztású pécsi politikusok, Tóth Bertalan, Nyőgéri Lajos, Fuchs Gábor, Kőhegyi István. Élükön az MSZP baranyai szervezetének vezetője, a mohácsi Puch László áll, a párt korábbi pénztárnoka.

Utóbbiak az idősebb, bizonyos szempontból keményvonalas pártkatonák, akik úgy gondolják, hogy nem csak országosan, de helyben is meg kell újítani az MSZP-t. Őket Kunszt Márta, Bókay Endre, Kablár János képviselik mint a különféle szocialista platformok vezetői. Kunszt Márta annak a platformnak a megyei szervezője, amelyet a volt miniszterelnök alapított.

Csakhogy Pécsett a Puchhoz közel álló Tóthék szinte az elsők között léptek be a Gyurcsány-féle platformba is, amit sokan értetlenkedéssel fogadtak.

Újak: elosztották az értékelhető helyeket

Tóth Bertalan messze a leginkább vezetésre termett a fiatal négyesből, akikhez támogatóként sorolható még Meixner András és Schmuck Roland is. Tóthnak ugyanakkor belső körökből származó információink szerint épp amiatt nincs vezetőként jövője, mert a Toller László balesetét követő, 2006-os őszi pécsi küldöttgyűlésen Szili Katalin segedelmével úgy vették át a hatalmat a pártban, hogy szembefordultak Toller addigi támogatóival. Ma mindenesetre élvezik Puch bizalmát, és ekként Mesterházy Attiláékhoz kötődnek.

Azt hallottuk, Puch László azok közé tartozott, aki örült a váltásnak 2006-ban, és érdekérvényesítőként nem mellékes a szerepe Tóthék hatalmának megszilárdításában. Annyi biztos, hogy ő került Toller után a megyei székbe, ma Tóth Bertalan az alelnök, aki Nyőgéri Lajosnak adta át a városi elnöki pozíciót. Puch számára az lehetett igazán fontos, hogy olyan emberek kerüljenek vezető pozícióba, akik osztják nézeteiket és politikájukat. Mindenesetre Tóthék okosan elosztották egymás között az értékelhető helyeket, Fuchs Gábor második volt a megyei listán, így még becsúszott a közgyűlésbe, a Parlamentből kihullott Kőhegyi István városházi cégnél FB-tag.

Tóth annyit el tudott érni, hogy az eleve lefutott őszi választáson Meixner András indult el Páva Zsolt ellen, így Tóthnak elvben megmaradt az esélye arra, hogy 2014-ben induljon Pécsett a polgármesteri székért. Azt viszont pártján belüli ellenfelei is kizártnak tartják, hogy képes lesz elhódítani a Fidesztől a széket. Ahogy szerintük a Tóthhoz tartozó politikusok sem lesznek képesek áttörést elérni. Nekik ugyanis nem csak a Fidesz és más pártok jelöltjeinek lehetséges támogatóit, de a potenciális MSZP-szavazók egy részét is meg kellene nyerniük.

Régiek: nem gondolkodnak egy erős emberben

A „régi szocialisták” Baranyában, de főleg Pécsett komoly ideológiai, emberi és erkölcsi vitában állnak a hatalmat ma gyakorlókkal. Az őket és támogatóikat ismerők szerint a régiek is tudják, hogy a belső feszültség és szembenállás kívülről is észlelhető, ami őket is gyengíti. A szembenállásnak azonban komoly oka van. A régiek úgy érzik, hogy a baranyai és a pécsi szervezetet egy, csupán adminisztratív hatalommal bíró, nem a párthoz, hanem az erőhöz és az egyéni érdekekhez lojális csoport uralja.

Ők lennének Tóth Bertalanék, akiknek valós társadalmi bázisa és politikai súlya a tudomásunk szerint sem éri el a párt valós társadalmi bázisának többségét. Volt idő, amikor Pécsett 1800 fős is volt a tagság, ma ez a szám 300 fő körül mozog, miközben a fiatalok gyakorlatilag teljesen eltűntek, nincs második, harmadik vonal.

Schmuck Roland pécsi városházi képviselő az egyedüli igazán új arc. Ő viszont nem elég karakteres, és nem karizmatikus, kétséges, hogy vezető lehet egykoron. Habár igaz, hogy a Kunszt Márta, Bókay Endre, Kablár János vezette platformok köré csoportosulók jobbára úgy okoskodnak, hogy nem egy erős, szimpatikus, új embert keresnek, aki mögé felsorakozhatna mindenki, hanem többet is, mert csapatot szeretnének építeni. Amiben persze megfelelő helyet kívánnának maguknak is, mert vannak még a jövőre nézvést politikai ambícióik. Ezt egyébiránt a hozzájuk közelebb állók körében sem nézi mindenki jó szemmel.

Gyurcsányhoz legközelebb mindenképpen Kunszt Márta áll ma közülük. A többség vagy nem kér a volt miniszterelnökből, vagy amiatt húz inkább hozzá, mert elhiszi, hogy Gyurcsány magának már nem akar funkciót, illetve mert a Puch-féle vonallal nagyon nem ért egyet.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Puch László
[/caption]

Puch László: ötször a parlamentben, de mindig listáról

A jelentős üzleti érdekeltségekkel bíró Puch Lászlónak és Lusztig Péternek is szava volt állítólag abban, hogy a Szili Katalin által felkarolt, a Fiatal Baloldalból érkező Tóth Bertalanék hatalomhoz jutottak 2006 őszén. Puch immár ötödik parlamenti ciklusát kezdte meg tavaly, mindannyiszor listáról jutott be a T. Házba.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Lusztig Péter
[/caption]

Lusztig Péter: tényező a régiós lobbiban

A volt baranyai rendőr-főkapitányról úgy tartják, csak látszólag vonult ki a politikából. Ráadásul soha nem is volt reflektorfényben, nem vállalt pártfunkciókat, miközben a megyei, sőt a régiós lobbi első embereként emlegették. Ismerői szerint ha nem is ő mozgat minden szálat, de a fontos ügyekben ma is tanácsot ad, sugalmaz.

Szili Katalin kudarcai

Puchon és Lusztigon kívül Toller László volt az igazi erős ember Baranyában, Szili Katalin inkább népszerű volt. Az ő szerepe mára el is halványult, és nem csak amiatt, mert a pártból kilépett, és a függetlenek között ül a parlamenti patkóban.

A volt házelnök egyrészt azért esett ki a pécsi választók kegyeiből, mert sok konkrét eredményt nem tudtak a nevéhez kötni a ''90 óta tartó aktív politizálása ellenére sem. Ám igazi vesztét állítólag az okozta, hogy 2006-ban nem vállalta a harcot a pécsi polgármesteri székért. Bukás volt számára a köztársasági elnöki választás, majd az is, amikor lemondott a házelnöki posztról.

Vidéken voltak sikereik

Vidéken is sokat veszített az MSZP, ám ott annyival jobb a helyzetük, hogy ott legalább voltak sikereik a választásokon. Három jelentős településen, Sellyén, Sásdon, Hosszúhetényben is van polgármesterük. Igaz, ehhez az is kellett, hogy a Fidesz nem tudott igazán erős embereket kiállítani ellenük. Mindenesetre a duplázó Nagy Attila (Sellye) és Székely Szilárd (Sásd) megerősítették a pozíciójukat megyei szinten.

Tudatosan vagy sem, de olyan űrt tölthetnek be, amely az egyik legerősebb és legnagyobb befolyású baranyai szocialista, a villányi Czigler János háttérbe húzódása miatt keletkezett. A párt egyik reménysége vidéken sokak szerint dr. Csörnyei László, aki ősztől Hosszúhetény polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!