Közélet

2011.05.01. 08:37

Múltidéző: Éljen május elseje, énekszó...

A májust mostanában majális köszönti, egykor felvonulás is volt - képekben idézzük fel az ünnepet, ahogy a XX. század látta.

K. F. (Dunántúli Napló)

Alighanem 1989-ben maradtak végleg a raktárakban a május elsejei transzparensek. Akkor vonult fel Pécsett is utoljára a munkásság a vele szövetséges parasztsággal és a hű értelmiséggel. Marx, Engels és Lenin portréi még felvillantak az utolsó úton, de aztán nekik is kitellett: azóta nincs kollektív munkahelyi ünneplés, ingyen virsli mustárral és sör.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egy régi május elseje: felvonulás 1957-ben a Pécsi Bőrgyár KISZ-es fiataljainak élőképével
[/caption]

Ennek az ünnepnek a története is pontos tükre a társadalom fejlődésének, életmódosulásainak, ekként a május elsejei felvonulások elmúlása sem minden tanulság nélküli. Így példának okáért a közös majális hiányát azóta sem tudtuk feldolgozni, pótolni valami mással, ami betömné a kiüresedett ünnep hiátusait.

Persze nem mondom, hogy hiányozna a dísztribünről elhangzó Kádár János-beszéd. S nincs szükség a „Felvonulók kérték” című tévéműsorra sem, amelyben egyszer egy pécsi vájárbrigád A varázsfuvolából az Az Éj királynőjének áriáját szerette volna hallani, német nyelven...

Mindenesetre ne feledjük a múltat, hiszen részint belőle táplálkozik a jelen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!