Közélet

2012.01.02. 11:25

Múltidéző: Harcra készen a hadsereg

Egyetlen albumból, sok száz felvétel közül választottuk ki ezeket a fotókat.

Kozma F. (Dunántúli Napló)

A pécsi dr. Boda Géza, néhai katonatiszt albumát dr. Nagy Gábor orvos ezredes, történész és a múlt lelkes kutatója mutatta meg, mondván, hogy ritka az ilyen egységes dokumentáció a II. világháború történetéből, ami a hazai előkészületeket, a magyar hadsereg felszereltségét is mutatja, miközben a magyar katonák kedélyállapotát is tükrözi.

Nem harcokat, csak hadmozdulatokat mutat: katonák a rekvirált teherautó mellett, a trianoni határ átlépésekor, vagy csak úgy, valahol Dél-Baranyában, éppen Siklós környékén. „Tiszti étkezde” egy baromfiudvarban, bevonulás Pécsre, és egy tüzelőállás elfoglalása. Különös járművek és különös hangulat. Nagy Gábor orvo sez-redes az értékes felvételeket tovább archiválja, s közlésüket szaklapokban is szorgalmazza, így külön köszönet, hogy nekünk ajánlotta először, a Múltidéző oldalra. Az orvos ezredest a közelmúltban egyébként kitüntették: a Honvédelemért elismerést vehette át.

Nos, Tisztelt Olvasóink, nyissák ki önök is az albumot, s ha  ilyenforma képekre lelnek benne, küldjék el, hogy a „Múltidézőben” közzé tehessük. A képeket bárki behozhatja személyesen a Dunántúli Napló szerkesztőségébe, vagy küldheti levélben (Pécs, Engel János utca 8., 7601 Pf.: 134), sőt ([email protected]) e-mail-címen is fogadókészek vagyunk. Jelöljék meg, hogy a kép mikor és hol készülhetett, mit ábrázol. Az eredeti fotót visszaküldjük-adjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!