Közélet

2011.02.02. 10:50

Múltidéző: Katonák a fronton

Az egyenruha, főleg a katonamundér részben a hősi múltat és benne a vérzivataros huszadik századi magyar történelmet, részben egy militarizált társadalom képét idézi fel.

Dunántúli Napló

Akár a k.u.k.-idők pihenőben lévő bakáira, az 1944-es esztendő áprilisának pécsi tüzérfigyelőire, leventéjére, netán a békésebb hetvenes évek ifjúgárdistájára tekint az ember.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] 1915: A császár és király (K.u.K.) katonái pihenőben Antalszálláson (Beküldő: Hándler Ármin, Bóly)
[/caption]

A fotózás pillanatában persze erről még szó sincs, a dolgok későbben tudatosulnak, válnak kőkeménynyé, s így utólag válnak egyre beszédesebbé a képek.

Még akkor is, ha például utólag tudjuk a fotókat beküldő jóvoltából, hogy az 1915-ben készült antalszállási képen lévők mindegyike (előtérben a szakaszvezető a beküldő dédapja) túlélte az első világégést, s hazafelé dalolhatták, hogy szép élet a katonaélet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!