Közélet

2011.11.02. 16:29

Múltidéző: Mosolygó pécsi „villanyrendőr”

Ha az országos kuriózumnak számító, kézi vezérlésű „villanyrendőr” elromlott, a mosolygós rendőrhölgy vette át szerepét.

DN

Akkoriban a Bem utca (ma Irgalmasok) és a Rákóczi út kereszteződésénél volt az az országos hírű villanyrendőr, egy speciális pécsi ötletként megvalósult irányítási rendszer, amelyre ma már egyre kevesebben emlékezhetnek. A rendszer legfőbb tartozéka a két méter magasban lévő, vaslétra segítségével megközelíthető kerek formájú üvegkalitka volt, amelyből minden irányból jól be lehetett látni a kereszteződést.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A képet az a rendőrhölgy küldte be, aki éppen dobogón áll
[/caption]

Abban ücsörgött télen-nyáron a forgalmat vezénylő rendőrhölgy, a közlekedők ritmusát megszabva nyomogatva a gombokat, adott szabad utat, avagy állította meg a sietőket. A motorizáció hajnalán ezen a legforgalmasabb pécsi kereszteződésen csupán néhány helyi járatú autóbusz, a főpályaudvarra igyekvő villamos döcögött, esetleg taxi szaladt át.

Az ötvenes években magántulajdonú személygépkocsiról alig beszélhettünk, így esetleg a magasabb beosztású állami hivatalnokok, netán mások (lásd ÁVH) lefüggönyözött Pobjedái suhantak erre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!