Közélet

2016.04.25. 09:09

Nagyüzemben termelik a kóbor macskákat

A tévhitek és a költségek miatt sokan nem ivartalaníttatják macskáikat. Pedig ember és állat is sokat veszít ezzel.

Katus Eszter (DN)

Úgy is lehetne mondani, hogy cicadömping van. Elöntötte ugyanis a közösségi oldalak falait a számtalan bejegyzés, amelyekben kölyökmacskáknak keresnek gazdát. Az ok egyszerű: kevés cicát ivartalaníttatnak az emberek, így a párzási időszakot követően hamar megjelennek a nem kívánt almok. Ehhez még hozzáadódnak a kóbor macskák kicsinyei, és máris megtelik a „piac”. Egy macska egyszerre 6–7 utódot is világra hozhat, és egy évben többször is képes elleni. Ráadásul nagyon fiatalon, már hat hónaposan nemzőképes. A macskák túlzott elszaporodása viszont senkinek sem jó, hiszen egyre nehezebb lesz minden kölyöknek gazdát találni, a kóbor (és a kijáró) példányok pedig betegséget is terjeszthetnek.

Az egyik ilyen a toxoplazmózis. A kórokozó a fertőzött állat ürülékével kerül a szabadba, például a játszótéri homokozóba, a veteményeskertbe vagy az alomba, ahonnan az emberi szervezetbe juthat. A várandós nőknél különösen nagy veszélyt jelenthet a betegség, hiszen képes a magzat halálát okozni. Erős immunrendszer esetén viszont akár tünet nélkül is át lehet vészelni a betegséget. A jellemző tünetei egyébként: rossz közérzet, hőemelkedés, láz, megduzzadt nyirokcsomók. Mindennek azonban lecsökkenthető a kockázata, ha az általános higiéniai szabályokat, mint a kézmosás, mindenki betartja, és az ivartalanítás segítségével csökkenti a kóbor cicák számát.

Számos előnnyel jár a műtét

Az ivartalanításnak, legyen szó macskáról vagy kutyáról, számos más előnye is van a nem kívánt vemhességen túl. Az ivartalanított állatok például nem „bolondulnak” meg a párzási időszakban, nem hajtja őket ugyanis a szaporodási vágy. Így nem is szöknek el otthonról, és nem fenyegeti őket a sérülés, mérgezés, eltűnés veszélye sem.

Az ivartalan nőstény cicák kevesebbet nyávognak, a kandúrok nem jelölnek meg mindent a vizeletükkel. Az ivaros nőstény macskáknál és kutyáknál gyakrabban fordul elő az emlődaganat és a méhgyulladás. A műtéti beavatkozás miatt mindegyik állat élettartama 1–2 évvel megnő. Bár az eljárás nem olcsó, hiszen 10–30 ezer forintba is kerülhet, de megéri.

Segítenek az állatvédők is

Az ivartalanítás egyik legelkötelezettebb híve Pécsett a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület. A civil szervezet támogatók segítségével már több mint félszáz macskát ivartalaníttatott. A tagok hisznek abban, hogy a kóbor cicák számának csökkentését csak ivartalanítással lehet elérni, ezért mindent meg is tesznek.
Így nemcsak a kóbor, de a gazdás macskákat is lehetőségeikhez mérten segítenek ivartalaníttatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!