Közélet

2013.12.06. 14:58

Napelemes panelház, új fűtésrendszerrel

Van egy példaértékű tízemeletes panelház Uránvárosban, ahol újraszigetelték az egész épületet, kicserélték a teljes fűtésrendszert s most napelemek is működnek a tetején. Ily módon a korábbi fűtésköltségek megfeleződtek. A részletekről Kiss Dezső közös képviselővel beszélgettünk.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Mekkora összegből sikerült mindezt véghez vinni?

– A teljes korszerűsítés negyvenmillió forintba került, s a liftcsere, a szigetelés tizenkét milliót vitt el, a többit a fűtésre fordították. Kicserélték az összes csövet és radiátort, szigetelték a ház meleg vizes hálózatát. A ház éves hőmennyiség-felhasználása csaknem a harmadára csökkent. Ami a költségeket illeti, a pénz harmada központi támogatás, harmadát az önkormányzat állta, és harmadrészt a lakók fizettek, lakásonként háromszázezer forintot.

– Jól hangzik, de mit jelent ez egy családra vetítve?

– Egy kétszobás lakás esetében tíz éve bruttó 11 300 forint volt a házban a havi fűtésdíj, most pedig 6100 forint. Így három év alatt megtérült a lakóknak a beruházásba vitt pénze.

– És most mindenfelé csőrengeteg hálózza be a lakásokat?

– Az öntött radiátorok helyett könnyebb, kisebb elemek kerültek a szobákba, s a korábbi függőlegesen futó csőrendszert átalakították szintenkénti vízszintes elrendezésre. Összességében tizenöt százalékkal kevesebb cső fut a házban, mint korábban. Mindemellett volt olyan társasház a városban, ahol azért nem mentek bele a pályázati korszerűsítésbe, mert féltek az átalakítási munkáktól.

– Hogy jön itt képbe a napelemek használata?

– A Pétáv keresett meg bennünket, hogy a minta legyen még eredetibb. A ház tetején csaknem húsz négyezetméter napelem fért el, s mivel nyár végén állították üzembe, így még nincs éves működési adatsorunk. De az bizonyos, hogy a közös helyiségek villamosenergia-szükségletét és a lift energiaellátását fedezi az így termelt áram. Ekkor egy füst alatt kicserélték a meleg vizes csöveket is, ami újabb ezresekkel csökkentette a kiadásokat.

– Akkor hát ez a követendő út minden távfűtéses háznál?

– Amennyiben lesznek újra pályázatok, mert öt éve nemigen lehet ilyen pályázati forrásokhoz hozzáférni. Az Európai Unió azonban a hírek szerint 2014-től kiemelten segíti az ilyen átalakításokat, szóval érdemes rákészülni.

Közös képviselő hatvan tömbházban

Kiss Dezső a Pest megyei Inárcson született 1956-ban. Pécsett nőtt fel, a Komarov Gimnáziumban érettségizett, a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán szerzett magasépítő üzemmérnöki diplomát 1977-ben. Panelházakat épített a Baranyai Építőipari Vállalatnál, majd húsz éven át a Pécsi Ingatlankezelő Vállalat műszaki ellenőre volt, ahol a nagy felújításokat felügyelte. Egy ideje tömbházak közös képviselőjeként dolgozik, megközelítőleg 60 ház és 1600 lakás tartozik hozzá. Egy lánya van, Dóra 28 éves, Kozármislenyben tanít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!