Közélet

2011.01.03. 18:24

Napfogyatkozás: alig látszott az égi jelenség Pécsen

A felhők és a köd miatt szinte mindenki számára láthatatlanná tette a részleges napfogyatkozást, ám egy türelmes olvasónknak mégis sikerült képet készítenie róla.

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület, Időkép

---------------------------------------------------------------------------
Fotója, beszámolója van a napfogyatkozásról? Küldje be nekünk!
---------------------------------------------------------------------------

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Magyaregregyen is látható volt a napfogyatkozás (Fotó: Mailach Márk)
[/caption]

14:00 - Napfogyatkozás: a TV-toronyból egy percig látszott

A TV toronyban kilenc órától várakoztunk - írja Hetesi Antal olvasónk. A torony üzemeltetője szerint rengeteg telefonos érdeklődés volt a látási viszonyok iránt, de senkit nem tudott jóval bíztatni - ez rányomta a bélyegét a forgalomra. Ezért csak három „elvetemült” fotós fagyasztatta magát a metsző szélben várakozva, a tejföl sűtűségű felhőzet felett. Végül is az égiek megjutalmaztak bennünket mintegy 60 másodperc „láthatással” - írja Hetesi Antal.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A felhők közül csak egy percre bukkant ki a Hold által eltakart Nap (Fotó: Hetesi Antal)
[/caption]

Két fotóból egy olyan képet is szerkesztett olvasónk, amelyen a kedvezőtlen időjárási körülmények is jól láthatók. Olvasónk a fotózásnál egy 28-400 mm átfogású optikát használt, szűrő nélkül.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Több órás várakozás után 10 óra 13 perckor a TV toronyból is látható volt a napfogyatkozás (Fotó: Hetesi Antal)
[/caption]


A képeket és a történetet köszönjük!

Értesülésünk szerint a napfogyatkozás kezdete a Kis-Tubes kilátójáról is látható volt, itt számos érdeklődő és több fotós figyelte a jelenséget.

Tatabánya felett tiszta volt az ég, így testvérszájtunk, a kemma.hu képgalériában örökítette meg, ahogy a Hold „beleharap” a Napba.

Korábban írtuk: Látjuk-e a részleges napfogyatkozást?

Ez az év is jól kezdődik, csillagászati szempontból mindenképp, mivel január 4-én - derült idő esetén - délelőtt jelentős mértékű részleges napfogyatkozás figyelhető meg hazánkból - olvashatjuk a Magyar Csillagászati Egyesület oldalán.

Január 4-én a délelőtti órákban Pécsett 76%-os részleges napfogyatkozás lesz látható. Hazánkból legutóbb 2008. augusztus 1-jén láthattunk részleges napfogyatkozást, így fokozott várakozás előzi meg ezt az eseményt.

Pécsett 08:01:56-kor kezdődik, 09:24:27-kor teljesedik ki 76-százalékban, 10:54:48-kor ér véget a napfogyatkozás.

Hasonlóan jelentős mértékű részleges napfogyatkozás 2003. május 31-én hajnalban volt látható Magyarországról. A fogyatkozás teljes tartama alatt és azon kívül sem szabad közvetlenül a Napba nézni, csak megfelelő védőeszközzel!

Napfogyatkozás idején égi kisérőnk, a Hold takarja el a Napot. A Hold kb. négyszázszor kisebb, mint a Nap, ám négyszázszor közelebb is van hozzánk, így a Földről nézve a két égitest látszó átmérője közel azonos: a Hold épphogy el tudja takarni csillagunkat. Mivel azonban égi kísérőnk közel van hozzánk, parallaxist mutat, vagyis egy adott időpontban a Föld különböző pontjairól szemlélve egy kicsit máshol látjuk az égen. A január 4-i napfogyatkozás során a földi megfigyelők számára a Hold nem fogja elfedni teljesen elfedni a Napot, ezért csak részleges fogyatkozást láthatunk.

Fogjuk-e látni?

Sajnos elég valószínű, hogy az ország jelentős részén borult, ködös idő lesz kedd délelőtt. A Nap - legalábbis azon része, amit a Hold majd nem takar ki - elsősorban a nyugati országrészben bukkanhat elő, illetve a magasabb hegységeink csúcsáról van esély jó látási viszonyokra. Csípős hideg lesz, a hőmérők higanyszála kora reggel -6 és -11 fok köré süllyed.

Összefoglalva:
- legnagyobb esély a napfogyatkozás megtekintésére a nyugati, északnyugati országrészben, (illetve a középső tájak ködmentes részein), valamint a magasabb hegycsúcsokon van (körülbelül 600-800 m felett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!