Közélet

2012.02.12. 19:30

Napokon belül bezárhat az összes pécsi múzeum

Ha nem érkezik sürgősen 100 millió forint, akkor a baranyai múzeumigazgatóság kezelésében lévő tíz intézményt – köztük a Zsolnay, a Csontváry, a Vasarely múzeumokat – be kell zárni.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Bezárhat a Zsolnay, a Vasarely, a pár hete megújult Csontváry, valamint még további hat pécsi és egy mohácsi múzeum, mert a megyei múzeumigazgatóság a feladatellátására biztosított korábbi 180 millió forint körüli összeg helyett idén csak 45 milliót kapott költségvetési támogatásként. Dr. Fabényi Júlia igazgatónő úgy fogalmazott, szerinte valahol elnézhettek 100 millió forintot, de a felelősséget senki sem vállalja. (Egy éve hasonlóképpen arról írtunk, hogy egyes múzeumok működését takarékra állították a pénzhiány miatt.)

Ez a pénz arra sem elég, hogy a gyűjteményeket raktárakban letétbe helyezzék és őrizzék. Kevés önmagában a Káptalan utca (Múzeum utca) és a Papnövelde utcai Nagy kiállítótér fenntartására is, holott ez a kultúrfővárosi beruházások kapcsán uniós előírás. Emellett 40 teremőr és 40 szakember végkielégítéses elbocsátását is meg kellene oldani belőle.

A kilenc pécsi és egy mohácsi múzeum bezárásával pedig évente 100 millió forint bevételtől is elesünk.
– Pécs elveszítheti legfőbb turisztikai értékeit, ha sürgősen nem érkezik százmilliós segítség – összegzett Fabényi Júlia.

-------------------------------------------------------------------------
Ön szerint mit kellene tenni a múzeumokkal? Szavazzon a középső hasábban.
-------------------------------------------------------------------------

Sok forint hiányzik

– Biztos, hogy minden múzeumnak össze kell húznia magát – válaszolt a panaszokra Hargitai János, a baranyai kormánymegbízott. – A múzeumigazgató asszonynak ki kell dolgozni egy tervet március végéig, hogy ebből a kevés pénzből mit lehet megcsinálni.

A minisztériumból ehhez még jöhet többletpénz, mert most adatgyűjtés zajlik a fajlagos intézményi költségekről, az átcsoportosításokat mérlegelve. De az tény, hogy egyelőre minden 10 forintból három hiányzik, s így a legnagyobb takarékosság mellett sem lehet végigcsinálni az évet.

Érthetetlen számok

Mindenki az igazságosabb elosztást várta az idei rendszertől. A baranyai múzeumigazgatóság például azt, hogy miután a Pest megyei után a legnagyobb intézményhálózattal rendelkezik, ez a támogatásban is érvényesülni fog.

Ehhez képest az elmúlt évben 172 milliót, idén 45 milliót kaptak. Ilyen csökkenés egyetlen megyében sem tapasztalható, ugyanakkor például Fejérben 304 millióra, Szabolcs-Szatmárban 415 millióra nőtt az összeg.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!