Közélet

2015.08.01. 16:20

Nem akarják kútba önteni a tejet

Válságban vannak a hazai tejtermelők, több, egyenként sem szerencsés nemzetközi, és speciálisan magyar vagy kelet-közép-európai körülmény együttes hatása miatt. A megoldást jobb híján a kivárás, illetve a termelők összefogása jelentheti. Na és persze, a tudatos fogyasztás.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Százmillió liter tejet termelnek évente azok a magyar gazdák, akik tegnap, a Szentlőrinci Gazdanapok keretében döntöttek a Magyar Tejtermelői Szervezet Kft. létrehozásáról, alapelveiről, választottak vezetőséget, tudta meg a Dunántúli Napló Lukács Lászlótól, a cég ügyvezetőjétől. Az új szerveződés négy már meglévő, s önállóan a jövőben is tovább működő tejtermelői csoportot képvisel, egyebek mellett a főképpen baranyai és dél-dunántúli gazdákat tömörítő Magyar Tej Kft.-t.

Hosszabb ideje érlelődő együttműködésről van szó, éppen azért, mert szükségük van a termelőknek a piaci pozíciójuk erősítésére. Most viszont Lukács László szerint kivételesen jókor álltak össze, nehéz helyzetben vannak ugyanis. A hazai nyers tej felvásárlási ára egy éven belül több mint 30 százalékkal csökkent. Ma egy liter tejért nettó 75 forint körüli összeget adnak, miközben 110 forint felett is kaptak, s az önköltségi ár jellemzően nettó 80-90 forint között alakul. Csökkent a külpiaci ár is, ahogyan a tejpor és az egyéb tejkészítmények ára is.

Ugyanezt erősítette meg lapunknak Berki Gyula, a bicsérdi Arany-Mező Zrt. vezetője is. Ő is azt mondta, meg kell próbálniuk túlélni, átvészelni ezt az időszakot, persze amit lehetett, megtettek, hogy csökkentsék költségeiket. Bíznak abban, hogy a különféle jogcímeken beígért hazai és uniós támogatások nem maradnak el, azok összege literenként 20–25 forint közötti összeg is lehet, s abban is reménykednek, hogy nőni fog a felvásárlási ár. Mindemellett remélik, hogy a magyar fogyasztók tudatosabbak lesznek, s a hazait választják, mert nemzetgazdasági érdek is, hogy a tejágazat működjön. Ráadásul időnként nem vagy alig kell többet fizetni a hazaiért.

Három fő gond

• Áprilistól megszűnt a tejtermelést országonként (és termelőnként) maximáló kvóta az Európai Unióban. Így a jobb, nagyobb hazai és nemzetközi agrártámogatásokat elérő, nagyobb tőkével, esetleg a nagyüzemi termeléshez ideálisabb mezőgazdasági területekkel rendelkező gazdák versenyelőnybe kerülnek, ha új piacokat is tudnak szerezni.

• Továbbra is 18 százalékos a tej áfája, pedig jó ideje ígérik, hogy lecsökkentik 5 százalékra, olcsóbb lenne a tej, és kihúznák a sámlit az ügyeskedők lába alól, akik áfát csalnak, papíron utaztatják a tejet. Ehhez képest a fordított áfát sem vezették be, így – főleg a hosszú ideig eltartható tejeknél – gyaníthatóan történhetnek csalások.

• A multik és a felvásárlók érdeke, hogy lenyomják a tejfelvásárlási árakat, egyebek mellett úgy, hogy itthon a külföldi tejet adják olcsón, jellemzően a szlovákot, míg másutt éppen a magyar tejet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!