Közélet

2011.03.08. 13:01

Nem Baranyában épül a lokátor, Medina lehet a befutó

A Honvédelmi Minisztérium a Tolna megyei Medinát javasolja az eredetileg a Zengőre, majd a Tubesre tervezett katonai lokátor helyszínéül.

Dunántúli Napló

A Tolna megyei Medina környékén működő radarszázad területét javasolja az eredetileg a Zengőre, majd a Tubesre tervezett katonai lokátor helyszínéül a Honvédelmi Minisztérium (HM) - tudatta a tárca kedden.

A honvédelmi tárca közölte, hogy a harmadik 3D-s radarállomás megépítése elengedhetetlenül fontos az ország biztonsága és szuverenitása szempontjából. A rendszert alkotó másik két lokátor már terv szerint elkészült és működik Bánkúton és Békéscsabán. A harmadik radarállomás helyének kijelölésekor a honvédelmi tárca körültekintően, megfontoltan és felelősségteljesen készítette elő javaslatát.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A csendes Tolna megyei faluban már működik egy hasonló lokátor (fotó: medinafalu.hu)
[/caption]

A helyszín kiválasztása szakértők bevonásával történt, amelynek eredményeként a radarrendszer harmadik eleme az évtizedek óta működő, nem természetvédelmi és nem lakott területen lévő medinai réskitöltő radar század objektumában, tehát jelenleg is katonai területen épülhet fel. A beruházás helyi szinten munkahelyeket teremthet, illetve hozzájárulhat Medina község infrastrukturális fejlesztéséhez.

Először tavaly augusztusban írtunk arról, hogy egyes hírforrások szerint a lehetséges új helyszín a Tolna megyei Medina, ahol jelenleg is működik egy hasonló egység: elsődleges feladata jelenleg a déli országrész és határvidék légterének ellenőrzése.

Mint ismert, több éven át tartó huzavonát követően júliusban eldőlt, hogy a Tubesen biztosan nem épül meg a tervezett NATO-lokátor, miután a Honvédelmi Misztérium kérelmére a hatóság megszüntette az építésügyi eljárást.

Szalai László, Medina polgármestere tavaly nyáron érdeklődésünkre elmondta, már korábban is hallott arról, hogy lehetséges helyszínként jöhet szóba a település, de hivatalosan nem értesítették. Kifejtette, a lakóknak nincs gondjuk a laktanyával, azt azonban nem tudja, hogyan fogadnák, ha ott épülne fel az új állomás.

A Civilek a Mecsekért Mozgalom közleménye

Örülünk annak, hogy a pécsiek és a Zengősök megvédték a Mecsek természeti értékeit, a levegő sugármentességét, a tettyei ivóvízbázist, a tájvédelmi körzeteket, a NATURA 2000-hez tartozó területeket a radar hatásaitól.

Az 5 éven át küzdő Civilek a Mecsekért Mozgalom a demokratikus jogok érvényesítésének szempontjából példaértékű, erőt adó kell, hogy legyen minden jószándékú, felelősen gondolkodó mozgalomnak, amelyik a helyi értékek, természetri kincsek megóvásáért küzd.

Mindig hangsúlyoztuk, hogy a honvédelmért, a környezetvédelemért és az egészségügért felelős tárcák feladata a szakmailag legmegfelelőbb, a legkevésbé rossz helyszín megtalálása, ami nem sűrűn lakott területen, nem nagy város közvetlen közelében, s nem természetvédelmi területen van.

Reméljük ez történt.

Üdvözlettel:
Vicze Csilla, Civilek a MecsekértMozgalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!