Közélet

2015.11.23. 08:00

Nem csak könyvet visz házhoz a könyvtárbusz

Két hatalmas kamion járja a megyei útjait. Nem zenélnek, nem árulnak semmit. Mégis sokan várják, lesik őket, hogy mikor kanyarodnak be a faluba.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Akinek egyszer is megfordult a fejében valaha, hogy milyen jó lenne lakókocsival bejárni az országot, most adjon hozzá még egy kis pluszt, és megkapja a könyvtárbuszt. Egy igazi könyvtár – kerekeken. Lehet ezt még fokozni?

A kisfiú, aki csak itt tud internetezni

Amikor az első ámulatán túlesik az ember, és arra is jut ideje, hogy kifaggassa a könyvtárost, kiderül, hogy lehet. Merthogy internet is van a buszban, és számos szolgáltatás (például nyomtatás, fénymásolás), amelyek nagy segítséget jelentenek a kisfalvakban élőknek.

– Az egyik faluban, ahová járunk, van egy kisfiú, aki már három éve mondja nekünk, hogy most már biztosan kap számítógépet. De valószínűleg soha nem fog. A családjának egyszerűen nincs rá pénze – mondja Kovács Gábor, az egyes számú könyvtárbusz vezetője. – Neki nagyon sokat jelent, hogy nálunk odaülhet a gép elé, és internetezhet rajta. És nemcsak neki, rengeteg ilyen gyerek van.

A busz két felelőse lassan egy olyan világot tár fel, amit csak kevesen látnak. Szegénység, kilátástalanság – és öröm, ha valami jó történik.

– Sok településen nemhogy könyvtár, de még kultúrház sincs – meséli Decsi Dóra, miközben a könyveket rendezgeti. – A gyerekeknek kevés a lehetőségük, hogy kulturált körülmények között kikapcsolódjanak. Ők mindig izgatottan várják, hogy mikor érkezünk, milyen programokat viszünk. A könyvtárbusz ugyanis nemcsak kölcsönzésre ad lehetőséget, de igazi közösségi teret jelent, ahol lehet olvasni, beszélgetni, rajzolni, játszani. Gyakran ők maguk kérik, hogy legközelebb is hozzunk nekik feladatot, amit megcsinálhatnak.

Négyezer kötetből lehet válogatni

Persze nem csak a gyerekek szeretik a könyvekkel megpakolt járművet. Az idősebb korosztály tagjai is szívesen lépnek fel a platóra. A férfiak jobbára a történelmi könyveket keresik, a nők a szakácskönyveket, de a krimik, romantikus és ezotériával foglalkozó könyvek is népszerűek.

– Néha felbukkan egy-egy szerző vagy mű, amit hirtelen mindenki szeretne kivenni – meséli Decsi Dóra. – Talán a rádióban, tévében hallanak róluk, és szeretnék elolvasni. Igyekszünk mindent beszerezni, jelenleg nagyjából négyezer kötet van a buszon, plusz DVD-k, folyóiratok. Néha még abban is segítünk, hogy megmondjuk, mik voltak a lottószámok – teszi hozzá mosolyogva.

„Mindegy, csak jó hosszú legyen”

Miközben beszélgetünk, megérkezik egy rendszeres kölcsönző, majd még egy. Hogy mit olvasnak? Mindegy, csak jó hosszú legyen – mondják nevetve. Mivel az autó csak kéthetente jön ezen az útvonalon (ez most éppen Berkesdet, Ellendet és Mecsekpölöskét jelenti), „be kell tárazni”. Valakinél egyszerre több könyv is kint van, sokan nemcsak maguknak, de az egész családnak kölcsönöznek. Sőt nem ritka, hogy a szomszédok is elkérik az olvasnivalót.

– Mindenhol vannak rendszeres olvasóink, de Ózdfalu az egyik legaktívabb település. A gyerekek még lelkesek, az idősebbek is szívesen olvasnak. A 14–35 éves korú fiatalok viszont kicsit „eltűntek”, velük ritkán találkozunk hét közben és hétvégén is – magyarázza Decsi Dóra. – Összesen 58 településre jut el a két busz Baranyában, bárki bármelyik állomáson beiratkozhat. Ha valaki olvasni szeretne, ne a pénz vagy a távolság legyen az akadály.


Kétmillió

A közel százmillió forintos uniós támogatásból megvalósult első könyvtárbuszát 2010-ben vette át a Csorba Győző Könyvtár, a másodikat 2014-ben. A járművek menetrendszerűen járják Baranya megye aprófalvait, a településeken élők kéthetente 1,5 órát vehetik igénybe a korszerű könyvtári szolgáltatásokat. A buszok érkezésének dátumáról, a pontos időpontról tájékoztató van kint a buszok megállóhelyein. Hogy a mai internetközpontú világban is igény van az olvasásra és a könyvekre is, azt nemcsak a könyvtárbuszok sikere bizonyítja, de az is, hogy november 17-én, amikor ötödik születésnapját ünnepelte a pécsi Tudásközpont, közel ezren éltek az ingyenes beiratkozás lehetőségével. Akkor az is kiderült, hogy a Tudásközpontban az elmúlt öt év alatt 2 millió 61 ezerszer került sor kölcsönzésre és hosszabbításra, valamint 34 ezren iratkoztak be. Napijegyet 80 ezer 550 alkalommal váltottak ki. Az épületbe öt év alatt 1 millió 547 ezer 946-szor léptek be a forgóvillás kapun keresztül. A Tudásközpont megnyitása óta 84 ezer 128 dokumentumoz szerzett be, így a katalógusban rögzített, intézményben található dokumentumok száma meghaladja a 724 ezret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!