Közélet

2011.05.01. 17:38

Nem kell a Szebb Jövőért - mondják sokan Drávapiskiben

Nincs szükség a Szebb Jövőért Polgárőrségre Drávapiskin több, nem kevés helybéli szerint. Merthogy állításuk szerint nem igaz, hogy kibékíthetetlen ellentétek és folyamatos bűnözés lenne a faluban, épp ellenkezőleg.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– Megelégeltük azt, amit Mali Zoltán polgármester művel a faluval, az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy bejelentette, létre kellene hozni a Szebb Jövőért polgárőrséget helyben – közölte Vas László drávapiski lakos mintegy húsz helybéli társaságában. 

Amiatt kérték a falusiak, romák és nem cigányok, hogy menjünk el hozzájuk, mert elképedtek, amikor a Dunántúli Naplóban azt olvasták, hogy a Jobbikhoz köthető polgárőrséget szeretnének helyben alakítani. Ők azt mondják, Drávapiski csendes, nyugodt kis falu.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A helyiek jelentős része szerint Drávapiski békés falu (fotó: Babos Attila)
[/caption]

Szó sincs arról, amit Mali Zoltán mond, miszerint itt egymást érnék a lopások, a balhék. Drávapiski pont ennek ellenkezője, jól megél egymás mellett a cigány és a többségi lakosság. A helybéli cigányok dolgosak, szorgalmasak, a többségnek bejelentett, rendes állása van.

Az összegyűltek közt volt Kalányos Magdolna is, ő is a három cigány család egyikének a tagja, akinek családjára azt mondta a polgármester, hogy bűnözők, s nem lehet velük együtt élni. Az való igaz, hogy volt szóváltás egy faluba érkező nem odavalósi, a házakat fényképező hölgy és köztük, de szó sem volt lincselésközeli helyzetről, sőt a szóváltás később békés beszélgetésbe fordult.

Szerintük a polgármestert két dolog motiválta: népszerűséget szerezni, fenntartani, s újra bekerülni a hírekbe, illetve befeketíteni helyi ellenfeleit, akik felemelik ellene és ténykedése ellen a szavukat.

Rendőrség: 31 bűncselekmény 10 év alatt

A helyiek állítását a rendőrség közleménye erősíti. Azt írták kérdéseinkre, hogy Drávapiskin az elmúlt tíz évben 31 bűncselekmény történt (ez messze az átlag alatt van, a hasonló nagyságú falvak közt is), s az elkövetett csekély számú bűnesetek főként vagyon ellen irányultak. Nem volt súlyos, személy elleni erőszakos, vagy olyan bűncselekmény, ami a helyben élők köznyugalmát megzavarta volna. A polgármester által emlegetett „lincselésről” pedig azt írják, nemhogy bűncselekményt, de szabálysértés gyanúját sem lehetett megállapítani.

Polgármester: vitatható a statisztika

Mali Zoltán polgármester szerint vitatható a rendőrségi statisztika hitelessége, ő több esetet is tud, ami ennek ellenkezőjét bizonyítja. Egyszer valaki kaszával fenyegette, ugyanez az ember megkéselte testvérét, megölték a kutyáját, és a közelben kiraboltak egy mozgóboltot. A rendőrség elismerte mindegyik esetet azzal, hogy ezeket is beleszámolták az említett harmincegy ügybe, illetve a kutyát egy autó gázolta el.

Öt éve nem vett fel tiszteletdíjat Mali Zoltán

A polgármester az ügyben, több képviselő jelenlétében a kovácshidai körjegyzőségen megtartott sajtótájékoztatón kérdésünkre azt is elmondta, hogy amióta polgármester (majd öt éve), még nem tudott felvenni tiszteletdíjat, mert nem jut rá pénz a faluban. Tenniakarás miatt vállalta és vállalja a feladatot, miközben egy korábbi vállalkozásából származó tartalékait is felélte, emiatt nemrég újra munkába állt, amiről viszont nem kívánt beszélni.

A falvak megmentéséért munkálkodik, melyre kollégáival, támogatóikkal, szakértőkkel kidolgoztak egy programot, melynek állami támogatását, felkarolását várják. Szerinte az az egyetlen esélyük a falvaknak, amelyet ők leírtak: önellátóvá válni. Egy, a magán- és a közösségi tulajdont ötvöző, tsz-szerű helyi gazdaságot kellene működtetniük a településeknek. Ebben a már két éve formálódó programban írták le azt a kezdetekkor, hogy – osztrák mintára – szükség lenne egy helyi rendvédelmi szerv, náluk a Drávapiski Tűzőrség felállítására, mely egyéb közösségi feladatokat, például a tűzoltást is ellátná szükség szerint.

Visszaélés vagy elégedetlenség?

A drávapiskiek szerint Mali visszaél hatalmával, például három éve szinte csak papíron van falubuszuk. Számos feljelentést is tettek, egy nyomozás folyik, gazdasági előny jogosulatlan megszerzése miatt, ismeretlen tettes ellen. Mali közölte: sok vizsgálat után sem találtak náluk törvénytelenséget. Bizonyítéka nincs rá, de úgy sejti, az általa nyíltan támadott, korábban viszont elhallgatott, s főként romák által elkövetett ügyek (uzsora, csicskáztatás) miatt kezdték ki. Helybéli támadói sértett emberek, közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!