Közélet

2012.07.16. 12:52

Nem költözik a Leőwey gimnázium a pécsi bőrklinikára

Nem költözik el a bőrklinika helyére a pécsi Leőwey Gimnázium, újabb évtizedekre, harminc-ötven évre maradhat a régi épületében - állapodott meg Pécs és a zirci főapátság.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Több mint száz éve a Szent István téren áll a gimnázium, és a város, valamint a zirci apátság most azt szeretné, ha az új egyezség értelmében további harminc-ötven évre itt is maradnánk – mondta el lapunknak Zalay Szabolcs a Leőwey Klára Gimnázium igazgatója.

Immár csaknem húsz éve van bizonytalanság az épület tulajdonjoga, felújítási igényei miatt, most pedig pont kerülhet az ügy végére a szülők, diákok, és a tantestület legnagyobb örömére. Az egyeztetés Páva Zsolt, Pécs polgármester, Dékány Árpád Sixtus zirci főapát között zajlott, és a tervek szerint ősz elejére a részleteket is kidolgozzák.  

– Szerencsére korántsem olyan rossz az épület állaga, mint azt korábban gondoltuk, ez derült ki nemrégiben egy szakértői átvizsgálásból – tudtuk meg az iskola igazgatójától. – Persze a felújítás nem maradhat el, ezen a téren sok a tennivaló. A homlokzat azonnali javítást igényel, a nyílászárókat is cserélni kell. Szükséges egy átfogó belső festés, valamint alapos gépészeti felújítás is, összesen 350 millió forintra tehető a rendbetétel költsége.

Fontos tudnivaló, hogy nem a Nagy Lajos Gimnáziumhoz hasonló működtetési konstrukcióról van szó, független marad a gimnázium pedagógiai programja az egyháztól. Ez a szerződés a rend tulajdonában lévő épület hosszú távú bérbevételéről szól, ahol a korszerűsítést, a fenttartást az oktatási funkciót biztosító működtetést a város vállalja.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Úgy tűnik, maradhat helyén a patinás pécsi gimnázium (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Zalay Szabolcs végül így összegzett: – Volt időszak, amikor készpénznek vehettük, hogy megyünk a bőrklinikára. Akkor készített a tanári kar egy 15 oldalas anyagot arról, hogy milyen legyen az új iskola. De bárhogy formáltuk a szöveget, az alma mater patináját, az évszázados hagyományokat, a létező szellemi örökségét nem tudtuk belegyúrni. Szerencsére ez a hatalmas érték így most a birtokunkban marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!