Közélet

2010.10.29. 07:27

Nem költözik az állatkert

Végképp eldőlt, hogy nem költözik Árpádtetőre az állatkert, viszont attól sem kell félni, hogy januárban lakat kerülne a népszerű pécsi zoo-ra – ez ügyben már tárgyalnak a zöldhatósággal.

Nyaka Szabolcs

Hivatalos levélben jelezte az állatkert a fejlesztési ügynökségnek, hogy lemondott a pályázati támogatásról, mivel a szükséges önrészt nem lehetett biztosítani, tájékoztatta a Dunántúli Naplót Szatyor Miklós, a mecseki zoo igazgatója.

A park februárban nyert 732 milliós uniós támogatást arra a programra, amely révén új helyre, Árpádtetőre költözött volna a létesítmény. Ehhez azonban jelentős önrész is kellett volna: szeptemberben Nagy Csaba alpolgármester elmondta, a korábbi városvezetés úgy számolt, 1,6 milliárdra rúg a beruházás teljes költsége. Azonban átvizsgálták, s kiderült, számos nélkülözhetetlen elem nem szerepel benne, így 2,4 és 2,7 milliárd között állhat meg a kiadások végösszege. Ilyen nagyságú tételt pedig a város nem tudott volna vállalni, ahogy az alpolgármester akkor fogalmazott: amikor az életveszélyes IMS-iskolák felújítására kell a pénz, felelőtlenség volna egyéb programra ekkora összeget fordítani, ráadásul hitelből.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A patások elhelyezése megoldott, de a csimpánzok otthona olyan, hogy már bemutatni sem szabad
[/caption]

A jelenlegi állatkertnek év végéig szól a működési engedélye, de mind Szatyor Miklós igazgató, mind Nagy Csaba alpolgármester megerősítette lapunknak: megkezdték a tárgyalásokat ez ügyben a zöldhatósággal, így nem kell attól tartani, hogy januárban bezárathatják az állatkertet.

Az persze nem kérdés, hogy a jelenlegi park több részére is ráférne a fejlesztés, ha már az új, tágasabb helyre való költözésről anyagi okok miatt le is kellett mondani. A látogatók szerint is az egyik legkellemetlenebb pont a csimpánzok otthona, ezt a hatósági rendelkezés szerint el is kellett keríteni a nagyközönség elől, mert nem felel meg a jogszabályi feltételeknek. Lapunk felvetésére Nagy Csaba alpolgármester elmondta: az önkormányzat jelenlegi pénzügyi helyzetében egyelőre a jövő évi költségvetésben sem valószínű, hogy komolyabb forrást tudnak biztosítani erre a beruházásra.

Programokkal, eseményekkel várják a látogatókat

Az állatkert és a terrárium a kényszerű döntés ellenére sem tart a megszűnés felé, hanem számos programmal és eseménnyel próbálják vonzani a látogatókat. Szatyor Miklós igazgató elmondta, október 30-án, szombaton például Halloween-napot tartanak az akvárium-terráriumban: lesz itt töklámpa-készítés, „bájital”, valamint sülttök-kóstolás a gyerekeknek, gyertyafényes pincetúra, különleges pókok, kígyók bemutatója és etetése. Vagyis az állatkert megpróbálja kihasználni meglevő adottságait.

A Mecseken sem állt meg az élet: mint az igazgató közölte, a nyáron Kecskemétről érkezett kisoroszlán is egyre inkább beilleszkedik, megszokja a környezetét. A közelmúltban pedig arról számoltunk be, hogy Junior, a 7 éves bölénybika is társat kapott a két éves Avarka személyében.

Jön a téli nyitva tartás

Ahogy az elmúlt években már megszokott volt, a mecseki állatkert november elejétől átáll téli nyitva tartásra, közölte Szatyor Miklós igazgató. Ekkortól csak szombaton és vasárnap lesz nyitva a park, 9 és 16 óra között. Ez az időszak egészen jövő év tavaszáig, pontosan 2011. március 14-éig lesz érvényben, a másnapi nemzeti ünneptől kezdve újra naponta várja majd a látogatókat a mecseki állatkert.

Nyaka Szabolcs A patások elhelyezése megoldott, de a csimpánzok otthona olyan, hogy már bemutatni sem szabad -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!