Közélet

2007.08.14. 15:53

Nem meteor, sem ufó - barkácsbomba robbant

Megoldódott a bonyhádi kráter rejtélye. A korábban meteor által ütött lyuknak, esetleg ufóleszállóhelynek gondolt méretes gödörről kiderült, hogy kisérletező fiatalok robbantották egy házi készítésű bombával.

(nl)

[caption id="" align="alignleft" width="323"] A mintegy ötven kiló gázolajból és műtrágyából kevert bomba 8 méter széles és 3 méter mély krátert robbantott ki a földből (fotó: Gottwald K.)
[/caption]Házi készítésű bombával kísérletező fiatalok robbantották a Bonyhád határában lévő szántóföldön a múlt héten felfedezett krátert, közölték a nyomozás lezárásáról szóló keddi sajtótájékoztatón a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon.

A nagy sajtóvisszhangot kiváltó eset nyomán rendőrségi nyomozás indult, mert a hatóságok sejtették, hogy mesterséges robbantás történt.  
A múlt héten Tepliczky István, a Magyar Csillagászati Egyesület titkára még elképzelhetőnek nevezte, hogy egy dinnye nagyságú meteor csapódott be a település határában. A csillagászok akkor vizsgálni kezdték a kráterből származó mintákat, hogy valóban meteorról van-e szó.

A rendőrségi nyomozás a tűzoltóság bevonásával indult meg, az elkövetőket szombaton vette őrizetbe a rendőrség. A gyanúsítottak, egy 22 éves bonyhádi, két 16 éves és egy 30 éves kiskunhalasi, valamint egy 19 éves mezőkövesdi fiatalember részletes beismerő vallomást tett, közölte a rensőrség.

A hatóság tájékoztatása szerint a fiatalok többször végeztek kísérleteket, ezúttal a műtrágya és gázolaj elegyét tartalmazó bombát egy tűzijátékból kiszerelt, házilago készített detonátorral robbantották fel. A robbanószert földbe ásták, betemették, és mintegy száz méter távolságból akkumulátorral indították el a robbanást.

A gyanúsítottak az elhagyott terület miatt szemelték ki a Bonyhád közeli szántóföldet, a robbanószert állításuk szerint nem akarták másra felhasználni.

A hat fiatal szabadlábon védekezhet az eljárásban, amely robbanóanyaggal való visszaélés büntette miatt indult ellenük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!