Közélet

2013.05.28. 18:46

Nem szólhatnak az utcai alkoholfogyasztás miatt

Bár a héten inkább őszies, mint nyárias az idő, előbb-utóbb újra beköszönt a meleg, és mindenki a szabadba, közterületi parkokba vágyik. Ahol akár koccinthatnak is.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Sokakat viszont zavarnak az est csendjét felverő részeg tinik, kisboltok, kocsmák, talponállók előtt álló söröző, borozó társaságok, buszmegállókban és parkokban italozó férfiak és nők. Ők azok, akik ellen a rendőrök, önkormányzatok is csak keveset tehetnek. A tavaly életbe lépett új szabálysértési törvényből ugyanis „kifelejtették” azt a részt, amely alapján a rendőrség eljárhatna velük szemben. Ez főleg a jó idő beálltával okozhat gondot, amikor az utcára, parkolókba, parkokba, házak közé vonulnak ki inni az emberek.

Bár a 2012. évi II. törvény kimondja, hogy a „szeszesital-árusítás, -kiszolgálás és -fogyasztás tilalmat megszegi”, aki „szeszes ital árusítására vagy a közterületen történő fogyasztására vonatkozó – törvényben, kormányrendeletben meghatározott – tilalmat megszegi”, ám az ide vonatkozó törvény vagy kormányrendelet sehol sem szerepel. Vagyis a hivatkozás mögött nincs tartalom, így a közterületen való alkoholfogyasztást semmi sem tiltja.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Önt zavarja-e, hogy ismét lehet közterületen italozni?
---------------------------------------------------------------------------

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Törvény nem tiltja, az önkormányzatok pedig tehetetlenek
[/caption]

Korábban a településeknek lehetőségük volt önálló rendeleteket hozni, amelyekkel szabályozhatták akár az alkoholfogyasztást is, de ezek a rendeletek már nem hatályosak. Először a kormány határozott úgy, hogy egységesíti a tiltott magatartásokra vonatkozó szabályokat, hogy ne fordulhasson elő az, hogy egyik településen bírságot szabnak ki azért, amiért a másikon nem, de akkor még maradt egy kiskapu az önkormányzatok számára.

Ezek után azonban az Alkotmánybíróság ezt alkotmányellenesnek találta, így ma már csak az minősül közösségellenes, tiltott magatartásnak, ami a törvényben szerepel. Ez pedig a közterületen való alkoholfogyasztás tilalmánál nem áll fent.

Szabadabb lehet a buli, és nehezebb a rendtartás

A települések egy része az alkotmánybíróság tavalyi döntéséig még nem alkotta meg a tiltott magatartásokról szóló helyi rendeletét, így őket nem érintette a változtatás. Komlón például csupán a tervezet előkészítéséig jutottak, Pécsett és Mohácson viszont több magatartásformát is közösségellenesnek minősítettek. A Duna-parti városban a városi ünnepségeket, valamint az előadókat bekiabálásokkal megzavarókat, illetve a kutyákat póráz nélkül sétáltatókat szankcionálták, míg Pécsett a belvárosi koldulást, az utcai zenélést, a közterületen való alkoholfogyasztást, és a szeszes italok késő esti, illetve éjszakai árusítását is büntették. A helyi szabályozás hiányával a közterületi alkoholfogyasztás tekintetében most ismét problémák merülhetnek fel, amelyek egy-egy település lakóinak az életét megkeseríthetik.

Hiba lenne ugyanis azt hinni, hogy a rendőrök bárkit, bármikor igazoltathatnak, vagy egyszerűen hazaküldhetnek. A lakóházak közötti szórakozóhelyek előtt eddig (például lakossági panasz esetén) a rendőrség eljárhatott, ha az italozó társaságok megzavarták a nyugalmat, most viszont erre csak akkor kerülhet sor, ha csendháborítást, vagy egyéb szabálysértést követnek el. Vagyis a rend őreinek is jobban meg van kötve a kezük.

Továbbra is büntetik

Bár sörözni tehát büntetlenül lehet az utcán, bírsággal számolhatnak azok, akik vendéglátó üzletben tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére szeszes italt szolgálnak ki, akik a szeszes ital eladása során közterületen vagy nyilvános helyen, szemmel láthatóan részeg állapotban lévő személynek szeszes italt adnak el, illetve, akik közterületen vagy nyilvános helyen fiatalkorút szándékosan lerészegítenek.

Az elkövetett szabálysértésekért a közterület-felügyelők is szabhatnak ki helyszíni bírságot. Ennek összege akár öt–ötvenezer forint is lehet.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!