Közélet

2016.06.16. 11:28

Nem szűnik a bűz

Nem enyhülnek a szaghullámok a déli határvidéken, bár a kormányhivatal tájékoztatása szerint az ormánypusztai sertéstelep beruházása és működtetése szabályszerű.

Kaszás Endre

Bezedek, Ivándárda, Lippó és Sárok polgármesterei még 2015 nyarán fordultak a Baranya Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához a lakosok által jelzett zavaró szaghatások miatt. Ennek kapcsán kérték a Majs-Ormánypusztán létesült sertéstelep működésének vizsgálatát – tájékoztatott a kormányhivatal.

A bejelentés alapján tavaly szeptemberben a hivatal előzetes értesítés nélküli helyszíni hatósági ellenőrzést tartott a telepen és a négy településen. A falvakban nem tapasztaltak bűzt, ugyanakkor a telephely délnyugati oldalán lévő hígtrágyatárolótól 150–200 méterre érezhető volt a szag.

A hatóság tájékoztatása szerint a telep létesítésének engedélyeztetésétől az elérhető legjobb technikai megoldásokat figyelembe véve adták ki az egységes környezethasználati engedélyt. A szabályszerű működést rendszeresen vizsgálják, és eddig nem találtak problémát.

A lakosságot zavaró bűzhatással kapcsolatosan ugyanakkor a hivatal kiemeli, hogy a környéken más sertéstelepek is működnek. Példaként említik a Sárok és Ivándárda községekhez jóval közelebb (mintegy egy kilométerre) lévő, az államhatár horvát oldalán működő mezőgazdasági nagyüzemet.

A legyek is elszaporodtak?

A folyamatos kontroll és a szabályok betartatása ellenére a környéken járók ezekben a napokban is azt tapasztalhatják, hogy – gyakorlatilag napszaktól függetlenül – hullámokban jelentkezik a sertéstrágya összetéveszthetetlen szaga a szóban forgó falvakban. A helyiek elmondása szerint a téli, tavaszi időszakban érezhető bűz a nyári meleg megérkeztével csak tovább erősödött, ráadásul azt tapasztalták, hogy ilyenkor megszaporodnak a legyek is a településeken. A hivatal felvetésére, hogy más telepről is jöhet a szag, többen úgy reagáltak, hogy az uralkodó szélirány alapján jön a képbe Ormánypuszta.

Kritikus pont a szállítás

Ahogy a legmodernebb sertésnevelő telepek, úgy az ormánypusztai üzem is maximális környezetmentesítő védelemmel van ellátva. A jószágok tartása gyakorlatilag a külvilágtól elzártan történik, a kiáramló levegőt szűrik, tisztítják. Az ilyen üzemeknek a legkényesebb pontja a trágya kezelése. Ormánypusztán a keletkező trágyát a telepről a környező termőföldekre szállítják, ennek mennyisége tekintélyes, 75–85 ezer köbméter évente. A kritikus művelet kapcsán a kormányhivatal felhívta a tulajdonos Bóly Zrt. figyelmét arra, az előírt homogenizálás után az időjárási viszonyokat figyelembe véve juttassák a trágyát a földekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!