Nemzetközi fórum vendége volt Cserdi polgármestere

Élete egyik csúcspontjaként élte meg a nők helyzetének javításával foglalkozó ENSZ-fórumon való felszólalást Bogdán László, aki háromhetes amerikai utazásáról hazatérve már a következő akciójára készül.

A napokban érkezett haza Amerikából Bogdán László. A nagy visszhangot kiváltó akcióiról ismert cserdi polgármester három hetet töltött távol, és élményekben gazdag útról számolt be. Legfontosabbként azt említi, a hazáját képviselhette.

– Magyarországról beszélhettem, magyar emberként, és nem érzékeltették, hogy cigány vagyok – fogalmazott. – Az ENSZ-ben lenni életem egyik csúcsa volt, hogy ott beszélhettem a feminizmusról. Nekiestem a cigány macsó világnak, azt mondtam: én magam, macsó cigány férfiként teszem tönkre a cigány nőket. Mert ez egy általános viselkedési forma a cigány társadalomban, hogy a 12 évesen megszerzett nőt 16-17 éves korára amortizáljuk, a harmincas éveire már nagymama, a negyvenes éveire pedig már öregnek érzi magát. Mentálisan megyünk tönkre, mi cigányok – de ebben én sem vagyok kivétel, ezt vallottam meg ott. De nem azt gondolom, hogy otthon lenne a nőnek a helye a konyhában, gyereket nevelve. Hanem hiszem, hogy a teret mindenki számára meg kell nyitni az érvényesülésre – teszi hozzá.

A szavainak Bogdán László szerint érezni is lehetett a hatását. – Keményen fogalmaztam, de megérte, mert utánam mintha mindenki lelkesebben, őszintébben beszélt volna.

A polgármester hisz abban, hogy lelkesedése másokat is inspirál. Az ösztönzést itthon is folytatni akarja egy új kampánnyal, ami erős női példaképeket mutat be.

És hogy Amerikát megismerte-e? Erre pár hét szerinte sem elég, de fontos benyomásokat szerzett. Egy példát említ: – Nagy különbség, hogy a feketéknek rengeteg sikeres példaképe van, míg nálunk a cigányságnak alig néhány. Hiányoznak a példák, és ez mindenhol megfogható. Például kint néztem a reklámokat, és elvétve láttam olyat, amiben ne lett volna fekete szereplő. Itthon hol látsz cigányt egy reklámban?

Szülőszoba helyett egyetemre menni

Az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottsága 1946 óta rendez évente üléseket, a célja a nemek közti egyenlőség megteremtése és a nők érvényesülési lehetőségeinek javítása. A világ országait összefogó testület ülésére a cserdi polgármestert egy helyi akciójára felfigyelve hívták meg. Bogdán László „Szülőszoba helyett egyetemre” címmel tanulmányi kirándulást szervezett pár éve a község lányainak, akiknek bemutatták a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi karát Héder Sándor címzetes egyetemi docens segítségével. Az akció a fiatal fiúkat bevonó, köcsögmentesítés címen rendezett börtönlátogatáshoz hasonlóan nagy visszhangot váltott ki.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Felsővezetékek szakadtak Baranyában, áramkimaradás volt
2
Másodfokú riasztást adtak ki Baranyára a vihar miatt
3
Súlyos baleset történt a Komlói úton
4
Belefulladt a Balatonba egy középkorú pécsi férfi
5
Felborult egy betegszállító Pécs határában, négyen súlyosan megsérültek
vizes vb – úszás
Egy érem jutott a magyar úszóknak szerdán
Álomország / 10 perce
Új sorozatot készít a Simpson család alkotója
Matt Groening az új, középkori fantáziavilágban játszódó animációs sorozatot a Netflix online műsorszolgáltatónak készíti.
Gyász
Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagyanyánk DR. BENYOVSZKY IMRÉNÉ Timár E. Monika életének 87. évében, súlyos betegség után elhunyt. Temetése 2017. július 31-én a 14 órakor kezdődő gyászmise után lesz a pécsi köztemető kápolnájából. A gyászoló család
„Mint vadra a vadász lesben áll, úgy rabolt el tőlünk a halál." „Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy férjem, édesapánk, nagyapánk, apósunk, testvérem, sógorunk és keresztapánk HOCK GERGELY volt MATÁV dolgozó életének 67. évében elhunyt. 2017. július 28-án, pénteken veszünk tőle búcsút Fekeden. Temetése a 16 órakor kezdődő gyászmise után lesz. Gyászoló szerettei
„Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm, zöldellő legelőkön adott nekem helyet. Csöndes vizekhez vezetett engem." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy VILLÁNYI ISTVÁN 73 éves korában elhunyt. Temetése 2017. július 28-án a 13.30 órakor kezdődő gyászmisét kővetően 14 órakor lesz a hosszúhetényi temetőben. Szerető családja
„Olyan csend van így nélküled, Hogy szinte hallani, Amit még utoljára Akartál mondani." Fájdalommal tudatjuk, hogy MARETICS PÁL szigetvári lakos 76 éves korában elhunyt. Temetése július 28-án 14 órakor lesz a szigetvári turbéki temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik szerettünket utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Megköszönjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló szerettei
"Ha elfogyatkozik is testem és szívem: szívemnek kősziklája te vagy, oh Isten, mindörökké!" Zsolt.k. 73.r. 26.v. Mélységes fájdalommal, szomorúsággal emlékezem szeretett fiamra GÁL LAJOSRA akit 10 éve szólított magához az Úr, de lélekben együtt vagyunk. Gyászoló édesanyád
Kasszasiker / 2 órája
Megvan, hogy mikor támad újra Wonder Woman!
özönvíz / 3 órája
Árvíz sújt több németországi települést, egy ember eltűnt
Véménd / 3 órája
Igazán büszke arra, hogy magyarországi németnek születhetett
Jeki Gabriella
kellő önbizalom / 3 órája
Märcz Tamás: Úgy kell menni, mint az oroszok ellen
pazar végjáték / 4 órája
Legyőzte a görögöket a női pólócsapat
Állatkert / 4 órája
Zászlósfarkú kolobuszok érkeztek a pécsi állatkertbe
bama.hu