Közélet

2011.03.01. 12:07

Népszámlálási főpróbát tartottak Bólyban

Népszámlálási főpróbát tartottak a kisvárosban tavaly, amely során a helyben élők 91 százaléka válaszolt a kérdésekre.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Tizennégy biztos fejenként százharminc címre látogatott el. Takács Mihály, a KSH pécsi igazgatóságának osztályvezetője szerint a kisváros közönsége jelesre vizsgázott, de nem csak a hozzáállásukkal és segítőkézségükkel, hanem egyesek a hazaszeretetükkel is. Ugyanis arra a kérdésre – élt-e külföldön – még a kitelepített felvidékiek is nemmel válaszoltak, pedig a születési hely szerint Csehszlovákiában látták meg a napvilágot.

A próbára azért volt szükség, mert az idén októberben teljes körű, mindenkire nézve törvényileg kötelező népszámlálás lesz Magyarországon. Postán fogja mindenki megkapni a kitöltésre váró adatlapot, amely hasonló kérdéseket tartalmaz majd, mint amilyenekkel a bólyiak szembesültek. Így többek között a születési időre, állampolgárságra, családi állapotra, háztartások és családok összetételére, foglalkozásra is rákérdeznek – s még sok egyéb témára.

A próbafelmérés célja nem a publikálás volt, de lapunk kérésére kaptunk a KSH-tól több érdekes adatot, amely így egyben már majdnem a kisváros hű tükre. Ezekből próbáltunk szemezgetni, előrebocsátva, hogy még nincs minden tétel (például az etnikai hovatartozás) pontosan feldolgozva. Így aztán ha erre volna kíváncsi az ember, a 2001-es adatokra kell még hagyatkoznia. E szerint akkor a teljes népesség 3911 fő volt (ma 4002), s ebből 647 német, 18 horvát, 6 lengyel, 4 cigány, 2 szerb, 1 örmény és 1 szlovák élt a városban, a többi mind magyarnak vallotta magát Bólyban.


Egyéni kóddal az interneten is válaszolhatunk

Az októberi népszámlálás előkészületei a próbával startoltak: országosan Bóly mellett Ják, Medgyesegyháza, Prügy, Balatonalmádi, Nagykálló, Debrecen, valamint a főváros XIV. kerületének egy-egy részét keresték fel a biztosok, összesen több tízezer embert. Ősszel viszont már senki nem marad ki. Takács Mihály lapunknak elmondta, hogy mindenki személyes kódot kap, s ezzel a kóddal internetre bejelentkezve kitölthető az ív, segítenek a kérdezőbiztosok, és postán is vissza lehet küldeni a lapokat.

A szervezők mindenesetre azt szeretnék, hogy legalább 10 százalékos legyen a netes kitöltések aránya. (Utóbbit mindössze 60 címen vállaltak Bólyban, ám csak 36-an teljesítették.) A kérdezőbiztosok plasztik igazolványt és megbízólevelet kapnak, s leinformálhatók egy azonnal hívható zöldszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!