Közélet

2008.09.24. 20:03

Nick-udvar: csütörtökön rábólinthatnak az üzletre

Mint arról már beszámoltunk, a Pécs Holding eladta a Nick-udvarnak nevezett épülettömböt a földszinti üzletekkel együtt 800 millió forintért a Nick Invest Kft.-nek. Az ellenzék most, egy tanulmányra hivatkozva, ellenzi az eladást.

Cs.L.

A megkötött szerződés csak akkor érvényes, ha a mai rendkívüli közgyűlés rábólint az üzletre, hiszen 300 millió feletti ingatlaneladásnál ettől nem lehet eltekinteni egy önkormányzati rendeletnek köszönhetően.

Szerda délután sajtótájékoztatót tartott Nagy Csaba (Fidesz), aki bejelentette: a Nick-udvar tervezett eladását véleményező belső szakértői anyag került birtokukba. A nem nyilvános dokumentum szerint a városi cég érthetetlen hibákat követett el, így az ellenzék kéri, hogy az épülettömböt nyilvánosan hirdessék meg eladásra, az üzletkötőt pedig illesse jutalék.

A belső anyag a PVV Zrt. igazgatóságának 2007 júniusi ülésére készült „kritikai észrevétel és javaslat”. Többek közt ez olvasható benne: „A PVV Zrt. a dél-dunántúli régió vitán felül legjobb elhelyezkedésű épülettömbjének hasznosítására befektetőket keresett, ám a befektető keresés zárt körben történt. Egy ilyen értékű és urbanisztikai szempontból kiemelkedő jelentőséggel rendelkező épülettömb értékesítése lényegesen jelentősebb marketing tevékenységet igényel.”

Az anyag szerint a Nick-tömb város által felbecsült felújítási költsége teljesen irreális, a több mint félmillió forintos négyzetméterár ugyanis elképesztően magas, s nem vették figyelembe, hogy a tömb földszintjén lévő üzlethelyiségeket fölújították, azok megfelelnek a követelményeknek. A tanulmány állítja: a Nick-udvart úgy is fel lehetne újítani, hogy az a város érdekeinek megfeleljen, a város tulajdonában maradjon, az ugyanis hosszútávon megtérülne. Nagy Csaba számításai szerint húsz év múlva évi százmilliós bevétel származna belőle.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a vásárló Nick Investtel kötendő adásvételi szerződésből kiderül: a referenciákkal nem rendelkező befektető olyan szerény kondíciókkal bír, hogy a 60 milliós előlegen túl a 740 millió forint vételárat is banki finanszírozás igénybevételével teszi le. Ha a befektetőnek megéri kölcsönből ingatlant vásárolni és beruházni, akkor a városnak is megérné, tette hozzá.

Varga Péter, a Holding vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy aki ezt a tanulmányt írta, már rég nincs a vállalatnál. Meglátása szerint akkor sem volt igaza, amikor ezt írta, az azóta eltelt idő során pedig méginkább megváltoztak a körülmények. Amennyiben a városnak kellene hitelből megvalósítani a beruházást, akkor számításai szerint, tízéves futamidővel számolva, évi 300 millió lenne a hiteltörlesztés, amelyet a város nem tud felvállalni, ráadásul még nullszaldósra sem lehetne kihozni ezt az üzletet.


Pécs új külkapcsolatai: Seychelle-szigetek és Belize

A mai közgyűlési előterjesztés szerint a Nick-udvart a Bretton Invest and Trade Inc. szándékozik megvásárolni, legalábbis ettől a cégtől érkezett vételi ajánlat a Pécs Holding Zrt.-hez. Ebben szerepelt az is, hogy az általa Magyarországon létrehozandó projekttársaság lenne a vevő: a Nick Invest Ingatlanhasznosító Kft., amely szeptember elsején került cégbírósági bejegyzésre, s amelyet a Bretton Invest and Trade Inc. maga helyett vevőként jelölt meg. A Nick Invest Kft. székhelye Nyíregyházán van, s Baranyai Gábor ügyvezető képviseli.

Ha az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium cégnyilvántartásában rákeresünk a Nick Investre, akkor egyetlen tulajdonost találunk, egy Impact Continental Inc. elnevezésű társaságot, amely a Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cég. A szervezet képviseletére jogosult személy egy kézbesítési megbízott: Nagy Viktor Ügyvédi Iroda, Budapest. A Bretton Investnek nyoma sincs. A Brettonról annyit sikerült kiderítenünk, hogy a közép-amerikai Belizében bejegyzett társaságról van szó. Belize miniállam Mexico és Guatemala között, az egyetlen Dél-Amerikában, ahol angolul beszélnek.

Hiányzik majd a bevétel

A Nick-udvar rekonstrukcióját már évekkel ezelőtt elhatározta a város, számos kísérlet fulladt azóta kudarcba, miközben a rendkívül értékes tömb egyre rosszabb állapotba került. Már az ezredforduló után nem sokkal is olyan rossz volt az állaga, hogy Toller László polgármestert a műemlékvédelem 50 ezer forintra büntette meg. A jó karban lévő földszinti üzletek azonban, amelyeket a Pécs Holding bérbe adott, komoly bevételt hoztak, évi 50 milliót. A közgyűlés tavaly olyan határozatot hozott, amely engedélyezte az eladást, de az üzletek nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!