Közélet

2008.09.06. 07:28

Nick-udvar: jobb- és baloldali kritikák

Amint arról tegnap a Dunántúli Napló beszámolt, a Pécs Holding eladta a Nick-udvarnak nevezett épülettömböt egy a Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cégnek e hét szerdáján. Az ügy nagy vihart kavart.

Cseri László (Dunántúli Napló)

Az eladás azután történt, hogy kedden a gazdasági bizottság nyilatkozatot adott ki, amelyben az épület tekintetében a város lemond elővásárlási jogáról a Beretton Invest & Trade Inc., javára. A cég elfogadását az előterjesztés szerint a Pécs Holding visszaigazolta, miközben a vásárló egy egészen más társaság volt.

A gazdasági bizottság elnöke, Juhász István tegnap lapunknak azt nyilatkozta, hogy ő semmiféle tájékoztatást nem kapott az eladással kapcsolatban, határozatuk többek között arról is szólt, hogy a konkrét adásvételi szerződést a bizottság szeretné megtárgyalni. Juhász szerint korábban a szerződések mindig visszakerültek a közgyűlés elé is döntésre.

Páva Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője arról számolt be, hogy a közgyűlés az elmúlt év októberében döntött ugyan arról, hogy a vagyonkezelő társaság a Nick udvart nyilvánosan meghirdetheti hasznosítási pályázat keretében, de az előterjesztéshez csatolt pályázatban foglaltak szerint: „az ingatlan-együttes alapterületének minimum 25 %-a, a földszinten elhelyezkedő vendéglátó-, és üzlethelyiségek (és a hozzájuk tartozó pincék) megtartásával, az emeleti részek értékesítésével.” Arról tehát szó sem volt, hogy az egész épületet értékesíthetik.

– Egy önkormányzati rendelet háromszázmillió forint felett nem teszi lehetővé a társaságnak az ingatlanértékesítést – mondja Páva –, vagyis a közgyűlésnek kellett volna döntenie arról, hogy a holding eladhatja-e a Nick-udvart ennek az összeghatárnak közel háromszorosáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!