Közélet

2013.06.04. 20:10

Nick-udvar: valódi ékköve a belvárosnak

Újra látogathatóvá tették a megszépült pécsi passzázsos udvart.

Babos A. (Dunántúli Napló)

A város szégyenlistájáról sikerült kihúzni egy, azon sajnos eddig előkelő helyen szereplő tételt, fogalmazott kedden a belvárosi Nick-udvarról annak átadásán Páva Zsolt pécsi polgármester.

A megyeszékhely egyik gyöngyszeme, ékköve, a Széchenyi tér és a Király utca által határolt Nick-udvar ugyanis egy évtizede le volt zárva, nem volt látogatható, öt éve pedig már bérlők sem éltek itt. Ráadásul mind a lakások, mind a passzázsos udvar elképesztő állapotban voltak.

A felújítást a műemlékvédelmi hatóság felügyelte, és a Pécs Holding egy pécsi kulturális közhasznú szervezettel, a Gerillart Egyesülettel együtt újíttatta fel. Utóbbi a volt Nick-sörözőből alakított ki galériát, amelyben pécsi művészeknek biztosítanak bemutatkozási lehetőséget. A kiállítóhely kialakítását a kormányhivatal közmunkásai is nagyban segítették, emellett az egyesület városi cégek, vállalkozók felajánlásaira támaszkodhatott.

Barna Béla, a Pécs Holding vezérigazgatója elmondta, a vagyonkezelő húszmillió forintot fordított a passzázs belső homlokzatának és nyílászáróinak felújítására. A Nick-udvart innentől kezdve csak éjjelre zárják be.

Üzletek vagy lakások

A Nick-udvar emeleti részeinek felújítását most nem tudták vállalni, de szeretnék folytatni a munkát, közölte kérdésünkre Páva Zsolt. Abbéli reményét is kifejezte, hogy egy-két éven belül a Holding az itt befektetett pénznek a tízszeresét is tudja majd olyan fejlesztésekre költeni, amelyeknél – a jelenlegihez hasonlóan – nem üzleti, hanem elsősorban városképi és -védelmi szempontokat vehetnek figyelembe. Az emeleten a jövőben üzleteket, esetleg luxuslakásokat szeretnének kialakítani.

Egykori Zsolnay-bazár

A Nick-udvart három, klasszicista stílusban épült kétemeletes ház határolja. Zsolnay Miklós (Széchenyi tér 16-17.) és Littke Lőrinc építtette (18. szám) 1845 és 1848 közt az első kettőt. Miklós fia, Zsolnay Vilmos a Király utca 1. számú épületet 1859-re építtette meg. Vilmos már kifejezetten kereskedelmi célra, üzleteknek alakíttatta ki az L-alakú, passzázsos (üvegfedéses) udvart. Ez volt a Zsolnay-bazár, ahol 1895-ben nyílt meg Nick Károly sörfőzdéje és sörözője, amely 1949-ig működött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!