Közélet

2016.12.16. 17:41

Növekszik a megyei önkormányzat dolgozóinak bére

Az ünnepek előtti utolsó ülését tartotta tegnap a Baranya Megyei Közgyűlés: döntöttek köztisztviselők illetménynöveléséről, s meghallgatták a megyei értéktárról szóló beszámolót is.

Nyaka Szabolcs (Dunántúli Napló)

Nemcsak a feldíszített karácsonyfa és az asztalokon elhelyezett szaloncukrok jelezték az ünnepélyes hangulatot tegnap a megyei közgyűlés Papnövelde utcai dísztermében, maga a közgyűlés is ünnepi hangulatban indult: tegnap adták át a Baranya Fejlődéséért Díjat Kleisz Zoltánnak, a pécsi Matro Kft. ügyvezetőjének (lásd mellékelt írásunkat).

A megyei képviselők az utolsó ülésen is fontos döntéseket hoztak. Határoztak a megyei önkormányzat köztisztviselőinek illetménynöveléséről. Mint Nagy Csaba, a közgyűlés elnöke lapunknak elmondta, januártól havonta 1995 és 4500 forint közötti összeggel nő a munkatársak fizetése. Az illetménykiegészítésről szóló előterjesztést valamennyi képviselő támogatta a csütörtöki ülésen.

A közgyűlési képviselők tegnap hallgatták meg a Baranya Megyei Értéktár Bizottság első félévi tevékenységéről szóló beszámolót is. Szatyor Győző, a bizottság elnöke hangsúlyozta, jelenleg csaknem félszáz (egészen pontosan 42) megyei értéket tartanak nyilván, amelyekből hetet már fel is terjesztettek a Hungarikum Bizottság felé, hogy kiemelkedő nemzeti értékké vagy hungarikummá válhassanak. Fontos tudni, hogy a kiemelkedő értékek őrzői részére készítettek egy úgynevezett „Kincsesládát” is: eddig ilyet a Tenkes Csárda, a Pécsváradi Leányvásár, valamint – ahogy arról a napokban a Dunántúli Naplóban is beszámoltunk – a pécsi ferences betlehem kapott. Érdekesség, hogy ezt a jelképet kapják meg azok az ifjú baranyai házaspárok is, akik a megyei közgyűlés dísztermében házasodnak össze.

Több száz állás

Kleisz Zoltán, a pécsi Matro Kft. ügyvezetője vette át a közgyűlés tegnapi ülésén a Baranya Fejlődéséért Díjat. A tulajdonában levő és általa irányított, Pécsett működő autóipari beszállító cég egy kis műhelyből nőtte ki magát középvállalkozássá, jelenleg 270 főnek ad munkát, és meghatározó szerepet vállal a tanulók képzésében is. A közelmúltban 320 millió forintból egy 800 négyzetméteres üzemcsarnokkal is bővült a társaság. A cég főként autómotorokba készült fém alkatrészek gyártásával, szerszámok tervezésével és készítésével foglalkozik. Szerepét jól mutatja, hogy Nyugat-Európa összes autógyártójának szinte minden személyautómárkájába beépülnek a Pécsett gyártott Matro-termékek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!