Közélet

2007.02.16. 11:21

Nyugodt baranyai vizitdíjstart

Pécs | Kisebb-nagyobb fennakadásokkal, de nyugodtan indult a vizit- és a napidíjak szedése csütörtökön. Kora reggel az uránvárosi intézetben és a megyei kórházban kialakított pultok előtt még kígyózott a sor.

Bóka Máté (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="323"] Pécsett egyelőre sehol nem üzemel a díjak befizetésére szolgáló automata, a legtöbb helyen valószínűleg később sem lesz ilyen szerkezet (fotó: Bezdán Katalin)
[/caption]A rendelőintézetekben, a klinikákon, a megyei kórházban a kihelyezett pultoknál, a recepciókon, illetve a szakrendelőkben is nyugtát adnak a vizit- és a napidíjról, a háziorvosok hasonlóképpen járnak el. Tegnap még voltak kisebb-nagyobb fennakadások a díjfizetésben, az uránvárosi intézetben néha még az intézményvezető is segített az eligazításban, a megyei kórház aulájában pedig egy stáb munkálkodott, hogy gyorsabb legyen az ügyintézés.

A két intézményben a délelőtt folyamán hol öt–tíz fősre duzzadt, hol teljesen elapadt a sor. A beszélgetés témája persze a díjfizetés volt: kinek, mikor és miért kell fizetni.

A vélemények egészen eltérőek: volt, aki a miniszterelnököt küldte el melegebb helyre, más mérgében a polgármesternek javasolta cinikusan, emeljék tovább a közüzemi díjakat is. Mégsem az ilyen reakciók voltak túlsúlyban, hiszen – és ezt az általunk megkérdezett dolgozók is megerősítették – a betegek nagy része elfogadta az új rendszert. Egy nyugdíjas hölgy pedig azt mondta, ha háromszáz forinttal tud segíteni az országon, akkor ezt megteszi. Volt beteg, aki ragaszkodott a fizetéshez, habár neki nem kellett.

Pécsett egyelőre sehol sincs még a díjak befizetésére szolgáló automata és dr. Vajda János, a pécsi Egyesített Egészségügyi Intézmények igazgató-főorvosa szerint elképzelhető, hogy náluk nem is lesz, hiszen a gép vételi árából, annak karbantartásáért kért öszszegből egy alkalmazottat is nyugodtan foglalkoztathatnak.

Dr. Tóth Kálmán professzor, az I. belgyógyászati klinika igazgatója közölte, automata náluk sincs még, és lehet, hogy a kezdeti időszakban – amíg nem működik a rendszer olajozottan – sokkal jobb, ha nem egy gép, hanem egy munkatársuk tölti ki a nyugtákat, aki egyúttal tanácscsal is szolgálhat.

Ha tehették, az elmúlt napokban sokan még a vizitdíj bevezetése előtt elmentek orvoshoz, azonban ahogy dr. Ruzsa Csaba, a Baranya Megyei Kórház főigazgatója közölte, jelentősen nem csökkent a betegforgalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!