Közélet

2009.03.15. 17:39

Nyugodt ünnep, kitüntetésekkel

Rendbontás nélkül zajlottak az ünnepi rendezvények a megyében, miközben a Parlamentben számos kitüntetést kaptak baranyaiak.

K. E. I.

Pécsett szombaton a Rákóczi úton a Médiaközpont avatásával kezdődtek a március 15-i ünnepségek, és más városban is tartottak megemlékezést egy nappal a hivatalos dátum előtt. Komlón a Fidesz, Fidelitas szervezett fáklyás felvonulást, Mohácson Jókai Anna író mondott ünnepi beszédet a Duna-parti Millenniumi Emlékműnél.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A 48-as téri megemlékezésen nemcsak az alkalmi színpadon találkozhattunk fiatalokkal
[/caption]

Vasárnap Komlón Páva Zoltán, a város polgármestere köszöntötte az emlékezőket, Pécsett a 48-as téren a Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola dráma-tagozatos diákjai adtak elő műsort Tóth Zoltán dráma és történelem szakos tanár közreműködésével, majd délután a Fidesz tartott külön rendezvényt a Barbakán téren, ahol dr. Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje szónokolt, valamint lovas huszárok és szólótáncosok tartottak bemutatót.

Siklóson emlékfutással, ökumenikus istentisztelettel és történelmi előadással tisztelegtek a márciusi ifjak emlékének, míg Kozármislenyben a Józsa Gergely Néptáncegyüttes és az iskola 7. osztályos tanulói adtak műsort.

Szentlőrincen a Felszabadulási Emlékműnél tartottak ünnepi megemlékezést, Szigetváron pedig kiállításmegnyitóval és megemlékezéssel egybekötött koszorúzásra került sor, a városi iskolák diákjainak közreműködésével.

Az ünnepségek során a helyi pártok, intézmények, civil szervezetek és a lakók helyezték el koszorúikat az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére állított szobroknál, emlékműveknél. A rendőrség tájékoztatása szerint rendbontás sehol nem történt.

Számos baranyai a kitüntetettek közt

Március 15. alkalmából különböző kitüntetéseket adtak át a Parlamentben. A kitüntetettek listáján nem egy baranyai név szerepel, a megyéből több művész, oktató és szakember munkáját ismerték el és jutalmazták a hétvégi ünnep során. 

Kossuth-díjjal tüntették ki sokoldalú művészi életútja elismeréseként Vári Évát, a Budapesti Kamaraszínház Jászai Mari-díjas színművészét, Kiváló Művészét.
Széchenyi-díjban részesült iskolateremtő tanári tevékenységéért, irodalomelméleti és kritikusi munkásságáért, a modern irodalom- és művészelméleti szakirodalom magyar nyelvű gyűjteményeinek létrehozásában játszott alapvető szerepéért Thomka Beáta, az irodalomtudomány doktora, a Pécsi Tudományegyetem BTK egyetemi tanára, a PTE Irodalomtudományi Doktori Iskola vezetője.
A magyar köztársasági érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést kapta a hazai klinikai kémia önálló diszciplínaként történő elismertetése érdekében végzett tudományos és kutatói munkássága elismeréseként Jobst Kázmér Széchenyi-díjas orvos, az MTA rendes tagja, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Laboratóriumi Medicina Intézete professor emeritusa.
A Magyar Köztársaság Elnöke Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje katonai tagozat kitüntetést adományozott Dobó Ferenc rendőr ezredesnek, a Baranyai megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatójának, a rendészeti szakterületen közel 30 éven át kifejtett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként. Tóth Tibor, a Baranya megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke a Magyar Köztársasági Arany Érdemrendet vehette át a Parlamentben.
Dr. Kukai Tibor, a Pécsi Tudományegyetem főiskolai docense Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztet kapott, Dr. Nagy Márta keramikusművész, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára pedig Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet vehetett át.
Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel Dr. László Gyulát, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanárát tüntették ki, Pilári Gábornak és Vajda Zsuzsannának, a MárkuSzínház bábművészeinek az Oktatási és Kulturális Miniszter Blattner Géza-Díjat adományozott a kiemelkedő bábművészeti tevékenységéért.
Besenczi Árpád, a József Attila Színház színművésze, aki egykor Pécsett kezdte pályafutását, Jászai Mari-Díjat kapott kiemelkedő színművészeti és színháztudományi tevékenységéért, Takáts József, irodalom- és eszmetörténész, a Pécsi Tudományegyetem oktatója pedig Balassa Péter-Díjat vehetett át a művészet területén elért esszé- és tanulmányírói teljesítményéért.
Az Oktatási és Kulturális Miniszter LISZT FERENC-DÍJAT adományozott kiemelkedő zenei és előadó- művészeti tevékenység elismeréséért:
Jobbágy Valér karnagynak, Neumayer Károly fúvószenekari karnagynak.
Hiller István a Magyar Köztársaság elnöke megbízásából március 15-e alkalmából, kimagasló színvonalú munkája elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adta át: Gellér B. István Munkácsy Mihály-díjas képzőművésznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!