Közélet

2015.06.29. 13:57

Október végén nyithat a pécsi állatkert

A tavalyi esőzések miatt is csúszik a zoo átadása.

Babos A.

Október végén nyit ki leghamarabb a pécsi állatkert, amelynek jelenleg is zajló felújítása időközben majdnem kétmilliárdos építési programmá vált. Bruttó 406 milliós pótmunkát fogadott el ugyanis a pécsi önkormányzat. Rákérdeztünk a csúszás okára, illetve arra is, kell-e kötbért fizetnie a vállalkozónak. Az állatkertről korábban azt mondták, nyárra készülhet el, idén áprilisban pedig úgy tűnt, hogy tartható az augusztus végi határidő.

Eredetileg már tavaly szerették volna befejezni, de múlt ősszel tudtak nekiállni a földmunkáknak. Így akkor nyithat a zoo, amikor rövidített nyitva tartásra szoktak átállni a téli üzemmód miatt. E gondon enyhíthet, hogy felköltözik a Mecsekre a belvárosból az akvárium-terrárium és a Természettudományi Múzeum is.

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója azt mondta, több olyan akadállyal szembesült a vállalkozó és a megrendelő,  amely egyik fél számára sem volt előre látható. Ezek alapvetően a helyszíni adottságok miatt jelentkeztek, illetve a tavaly lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt. Indokként hozta fel azt is, hogy meglévő, üzemelő állatkerti kifutó területére is kellett tervezni előzetesen, de emiatt nem lehetett talajmechanikai méréseket végezni, így viszont a talaj szerkezetére csak az építés előtti feltáráskor derült fény.

A parkolók és bicikliút átadása is október végén lehet, a parkolók kialakítása szinte teljesen elkészült, a bicikliút kialakítása megkezdődött. Kötbért nem kell fizetnie a vállalkozónak, mert előre nem látható okok miatt kellett módosítani a szerződés teljesítési határidejét, s ugyanilyen okok miatt került sor a szerződési összeg felemelésére is. A műszaki tartalom időközben nem változott, csak apróbb műszak pontosítások voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!