Közélet

2010.09.05. 07:32

Októberben indul igazán a nagyüzem a Tudásközpontban

Az új integrált könyvtár teljes körű nyitva tartással és szolgáltatással 2010. október 22-től, 13000 négyzetméteren várja olvasóközönségét a Tudásközpontban.

DN

A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár három pécsi nagykönyvtár, a Csorba Győző Megyei és Városi Könyvtár, a Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtára és az egyetem Benedek Ferenc Jogi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtárának összevonásával jön létre.

– A költözés fizikai előkészülete egy közel kétéves munka eredménye – mondta Dr. Fischerné Dr. Dárdai Ágnes, az Egyetemi Könyvtár főigazgatója. – A három könyvtár közel húszezer polcfolyóméternyi anyaga harmincöt nap alatt került át az új helyre, ahol jelenleg a könyvtárosok az összesoroláson fáradoznak. Számunkra örömteli, hogy sok fiatal is segédkezik a munkában.

Az országosan is egyedülálló, integrált könyvtári modell szolgáltatás rendszerének kialakítása és üzembe helyezése jelenleg is folyamatban van – az összesen egymillió dokumentum, könyv, folyóirat, hanglemez és kazetta átköltöztetése és összesorolása folyik. A dokumentumok „összeolvasztásának” pedig igen fontos szerepe van, hiszen a pécsi könyvtármodell lényege, hogy az olvasók egy helyen érhessék el a szükséges anyagokat. Ezen kívül automatizált könyvvisszavétel és kölcsönzés is segíti majd a felhasználókat, akik így önállóan, könyvtáros segítsége nélkül is kölcsönözhetnek majd. (Természetesen a hagyományos, könyvtárosok általi kölcsönzési mód rendelkezésre áll.)

– A szemeszterkezdéshez képest egy hónappal későbbi könyvtárnyitást kényszerűségből kellett megtennünk, ugyanis a közel 400 számítógép késve érkezik meg hozzánk, s a rendszerbe állításuk nem megy egyik napról a másikra – adott magyarázatot a csúszásra dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes.

Az új könyvtárépület tehát október 22-től várja olvasóközönségét, de az egyetem szeptember 8-i tanévnyitó ünnepi szenátusi ülése után – mely egyben a Tudásközpont házavató ünnepsége is – már meg lehet tekinteni a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár közösségi tereit.

– Úgy tervezzük, hogy szeptember kilencedikétől a földszinten már be lehet iratkozni, meg lehet újítani a régi olvasójegyet. Egyetemi könyvtári hálózatunk összes egysége a Tudásközpont megnyitásáig várja hallgatóit! – tette hozzá az Egyetemi Könyvtár főigazgatója.

a Tudásközpontban. DN Az új könyvtárban még szombaton és vasárnap is dolgoznak a könyvtárosok azért, hogy az ősz közepére minden egyes kötet a helyére kerüljön -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!