Közélet

2016.02.04. 18:27

Omladozó pécsi házak tűnnek el a Schlauch Imre-programban

Lebontat néhány városképet csúfító épületet a belváros és a Zsolnay-negyed közt a pécsi önkormányzat. Egyelőre csak telkeket alakítanak ki.

Babos Attila

A Nádor Szálló építése is az ő nevéhez kötődik

Schlauch Imre (1840–1904) a 18–19. század fordulóján a legnagyobb pécsi építési vállalkozó volt, a városkép nagyhatású formálója. Gimnáziumba Temesvárra járt, legényként Bécsben, a Glaser cégnél dolgozott. Építőmesteri képesítést 1883-ban szerzett. Pécsre költözése után nevét viselő cége gyakran ezer embert is foglalkoztatott. Ő építette a kor legnagyobb pécsi középületeit, leginkább neoreneszánsz stílusban, tervei alapján készült például a Nádor Szálló. Nevéhez fűződik a Szabadság utca keleti oldalán elhelyezkedő villatelep (balra) kialakítása.

Elindult a Schlauch Imre Városrendezési Program – jelentette be Girán János pécsi alpolgármester –, célja a városképi összhangot jelentősen rontó ingatlanok eltüntetése. A napokban megkezdték az első kijelölt ingatlan bontását is. Szimbolikus épületről van szó, amelyről korábban országos híradások is említést tettek: a 2010-es EKF-program során a Kodály Központtal szemben lévő régi, rogyadozó, tömbházat egy deszkakerítéssel takarták el.

A bontásra a kivitelezőknek hatvan napjuk van, azt követően telket alakítanak ki, amit áruba bocsátanak. Mint Girán fogalmazott, várják az ingatlanpiac reakcióját. Itt a rendezési terv szerint akár háromszintes lakóházat is ki lehet alakítani, az utcafronton pedig üzleteket kell építeni. Mindemellett gondolkodnak saját fejlesztésben is. A lakásállomány felújítására mintegy félmilliárd forint áll a Pécs Holding rendelkezésére, ebből költhetnek a Schlauch Imre-program első ütemére, amelynek során olyan rogyadozó épületeket tüntetnek el, amelyek teljesen vagy többségében városi tulajdonban állnak. Több tucat ilyen épülettel számolnak már az első körben.

A szóban forgó épület egy ideje már nem lakott, de már két másik épületet is kijelöltek bontásra, amelyek szintén a Zsolnay úton találhatóak, és van, amelyikben élnek is. Erről Girán János azt mondta, aki jogszerűen lakik ott, más lakást kap, és a gyermekes családoknak is felajánlanak másik lehetőséget.

Megkérdeztük, miért az első pécsi villanegyedet felépítő Schlauch Imre nevét viseli a program, ha egyelőre csak bontásról és telekkialakításról van szó. Szerinte Schlauch ugyanazt tette szellemiségében és munkásságában, amit most ők is, hiszen neki is először bontással, mocsárlecsapolással kellett kezdenie az építkezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!