Közélet

2014.01.23. 11:50

Önálló, takarékos hőközpontok miatt csökkenhet a rezsi sok pécsinél

A pécsi távfűtött lakások mintegy hatvan százalékát már ma is egyedi hőközpontokkal látják el.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Önálló hőközponttal szerelnek fel 48 távfűtéssel rendelkező pécsi épületet jövő tavaszig egy 550 millió forintos nyertes uniós pályázatnak köszönhetően – jelentette be a hírt tegnap sajtótájékoztatón Csizi Péter, Pécs alpolgármestere.

A beruházási összegből 275 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a PÉTÁV Kft., amelyből a helyi kis hőközpontokat alakíthatják ki, és csatlakoztathatják a PÉTÁV rendszerére.

A sajtótájékoztatón Vida János, a PÉTÁV Kft. ügyvezető igazgatója azt is elmondta, hogy a fentieken túl a pályázati összegből hat, mára teljesen korszerűtlenné és gazdaságossági szempontból hátrányossá vált hőközpontot is fel tudnak számolni Pécsett, amelyek jelenleg is ellátják a szóban forgó épületeket, s a bennük élő mintegy ezerhétszáz pécsi családot.

Az igazgató hozzátette: a beruházás egyik legfőbb hozadéka az lesz, hogy jelentősen csökkenhet a hálózati és hőközponti energiaveszteség és a villamosenergia-felhasználás, magyarul a mainál kevesebb energia felhasználásával tudják majd felfűteni a lakásokat a tulajdonosok és bérlők.

Csizi Péter alpolgármester azt hangsúlyozta ezzel kapcsolatban, hogy ezzel is az egyik fő kormányzati szándékot, a rezsicsökkenést szolgálhatják Pécsett, miközben hosszú távon fenntartható és költségtakarékos technológiát alakítanak ki.

Győri Csaba, a PÉTÁV műszaki igazgatóhelyettese arra a kérdésre adott választ, hogy annak idején, évtizedekkel ezelőtt miért is dönthettek a PÉTÁV és a város vezetői a nagyobb, különálló, de gazdaságtalanabb hőközpontok kialakítása mellett. Úgy hangzik: akkoriban még nem állt rendelkezésre olyan csendes üzemű technika, amellyel a lakók közvetlen környezetében lehetett volna gazdaságosan kialakítani egyedi hőközpontokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!