Közélet

2014.08.15. 08:00

Ördögi kör: az országnak gyerek, a szülőknek pénz kell

Tovább nőhet a nyomás a fiatal párokon: a családtervezés nemcsak egyéni, de társadalmi szempontból is egyre nagyobb hangsúlyt kap.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

A KSH nemrég nyilvánosságra hozott adatai szerint hazánk népessége nő: az év első négy hónapjában 2,9 százalékkal több gyerek született, mint egy évvel ezelőtt, és 3,7 százalékkal kevesebben haltak meg, mint tavaly az év azonos időszakában. Ettől azonban nem változott semmit a tény, hogy Magyarországon – ahogy Európa többi államában is – öregszik a népesség. Méghozzá olyan ütemben, hogy a várakozások szerint 2050-re 6 eltartott jut majd 4 aktív keresőre. Ennek pedig könnyen lehet az a következménye, hogy a kevesebb foglalkoztatott nem lesz képes eltartani a nyugdíjasokat.

Magyarország ráadásul sajátos helyzetben van, hiszen az úgynevezett „Ratkó-korszak” következtében a népességszám hullámokban ugrik majd meg. Az ebben az időszakban születettek ugyanis hamarosan nyugdíjba mennek, így néhány éven belül megnő a nyugdíjasok száma. A következő kiemelkedő időszak pedig akkor lesz, amikor a „Ratkó-gyerekek” gyermekei mennek nyugdíjba.

A helyzet tehát nem egyszerű, és számolni kell azzal, hogy a gyerekek nem tudnak majd segíteni idősebb szüleiknek, illetve fordítva. A szakemberek azt javasolják, hogy akik tehetik, már most tegyenek félre, gondolkozzanak nyugdíj-előtakarékosságban.

Szintén sokan segítene, ha több gyermek születne – ehhez viszont még több kedvezményre, bababarát munkahelyre, részidős és távmunkára lenne szükség. Biztos anyagi háttér hiányában ugyanis csak kevesen mernek (újabb) gyermeket vállalni. A szülések ideje is kitolódott, így ahhoz, hogy a párnak kettő vagy annál is több gyermeke születhessen, komoly társadalmi támogatásra van szükség. Magyarországnak pedig e téren még van hova fejlődnie…

Anyagiak – támpontokat adnak a családtervezéshez

Az egyik biztosító internetes „babakalkulátort” készített, amellyel kiszámoltuk, hogy egy egygyermekes, dél-dunántúli házaspárnak, (pontosabban az édesanyának, akinek van munkája), mennyi lesz a jövedelme, ha decemberben megszületik a második gyermeke. A régiós átlagkeresettel számolva (120 ezer forint) az első hónapban 112 ezer, míg januárban már csak 103 ezerrel forint bevétellel számolhat (a TGYÁS és a családi pótlék összege). Az összeg ezután 103 és 112 ezer forint között ingadozik egészen 2016 júniusáig, amikor a felére csökken, és már nem is változik. 

A várható kiadásokat is megmutatja a program: itt az orvosi ellátás, a bababútorok, a kiegészítők, a babaholmik, illetve a tisztálkodás, és az etetés költségeinek tervezéséhez adnak támpontokat. Eláruljuk: több százezer forint lett itt is a végösszeg, kvázi lenullázva a kismama bevételét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!