Közélet

2009.05.11. 08:19

Óriási fölénnyel győzött Páva Zsolt

A pécsi polgármester-választást meglepő arányban veszítette el Szili Katalin, az MSZP jelöltje Páva Zsolttal szemben.

Cseri László

A Fidesz-KDNP jelöltje, dr. Páva Zsolt nyerte a vasárnapi polgármester-választást az MSZP jelöltje, dr. Szili Katalinnal szemben. A választópolgárok majd fele jelent meg az urnáknál, és az érvényes szavazatok alapján váratlanul nagy arányú jobboldali győzelem született.

A 152 ezer lakosú baranyai megyeszékhely 127 198 választópolgára este hét óráig, összesen 155 szavazókörben voksolhatott. A választás egyfordulós volt, vagyis ilyenkor az a jelölt győz, aki több érvényes szavazatot kap, függetlenül a részvétel nagyságrendjétől.

A választás tulajdonképpen nyugodt mederben zajlott, de a helyi választási bizottságnál sűrűn jeleztek kampánycsendsértés, amely több esetben alaposnak bizonyult.

Már a pénteki napon is érkeztek szerkesztőségünkbe telefonhívások, amelyek különböző furcsaságokról szóltak. Két méretes férfiember csöngetett be például az egyik meszesi lakásba. Az ajtót nyitó hölgytől azt kérdezték, kire szavaz. Mielőtt még bármit is válaszolhatott volna, a két férfi közül előbújt egy harmadik, aki videóra szerette volna venni a választ, ezt azonban a hölgy nem engedte meg. A Hősök terén pénteken egy csapat Helló, Pécs! feliratú trikóban lévő agitátort kergettek meg a helybéli lakosok.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Támogatói körében ünnepelte a győzelmet tegnap este Páva Zsolt. A nagy különbség már a szavazatok feldolgozásának elején kiderült
[/caption]

A hölgyekből és néhány férfiből álló csoport tagjai a beszámolók szerint szaporán szedték lábaikat, hogy a népharagtól megmenekülhessenek. Számos telefont is kaptunk, miszerint a helyi választási bizottság által korábban törvénysértőnek minősített MSZP-s szórólapok kisebb méretben, de hasonló tartalommal jelentek meg a lakosság postaládáiban, Páva Zsoltot azzal gyanúsították, hogy csak a Jobbik és a MIÉP támogatja. Több lakásba Páva-agitátorok csengettek be, és amikor meggyőződtek arról, hogy a választópolgár a jobboldalra szavaz, számológépet és tollat adtak ajándékba.

Vasárnap ebéd után már elérte a kampánycsendsértésről szóló bejelentések száma a húszat, estére megközelítette a harmincat. Papp Judit főjegyző elmondása szerint mind a Fidesz, mind az MSZP érintett volt ezekben a bejelentésekben, a választási bizottság ezek közül hat esetben fogadta el a bejelentések jogosságát (ezek többsége az MSZP-t érintette). Történtek például plakátátragasztások. A becsatolt bizonyítékok alapján a választási bizottság megállapította, hogy ismeretlen személyek a Maléter Pál úton kihelyezett Fidesz óriásplakátokat – amelyek eredetileg a „Tönkretették az országot!” feliratot tartalmazták – felülragasztották, ezáltal tartalmukat megváltoztatták, ezzel pedig jogsértést követtek el.

A választási bizottság helyt adott annak a kifogásnak is, hogy a „Tönkretették az országot!” feliratú szórólapon viszont nem szerepelt, hogy ki a felelős kiadó, ki a kiadvány szerkesztője, és az hol érhető el. Ugyancsak megállapítást nyert, hogy Szili Katalin, az MSZP polgármesterjelöltje és az MSZP mint jelölőszervezet az „Összefogás Pécsért!” elnevezésű póló terjesztésével jogszabályt sértett.

Szili Katalint a Megyei Bíróság jogerős végzésével már eltiltotta a nagybetűs „Összefogás” szó használatától – érvelt a választási bizottság –, mivel a bíróság álláspontja szerint ezzel a kifejezéssel megtévesztette a választópolgárokat, mert ő ténylegesen az MSZP polgármesterjelöltje, s az összefogás szó használatával azt a látszatot kelti, mintha Pécs városában a közismert Összefogás Pécsért Egyesület őt támogatná. Kampánycsendsértésként értékelték azokat a telefonhívásokat is, amelyek során az ismeretlen hívó a Szili Katalin melletti szavazásra buzdított.

Az eskü után a város első emberének nyolc napon belül át kell vennie a hivatalt

Amennyiben sikeres a választás és nem fellebbez senki, akkor már ma eredményt hirdet a helyi választási bizottság, mondta dr. Papp Judit főjegyző. Fellebbezni egyébként e hét csütörtök 16 óráig lehet. Ha fellebbezés nem történik, akkor a főjegyző javaslatot tesz a közgyűlés összehívására, ahol az új polgármester esküt vagy fogadalmat tesz, és a közgyűlés megállapítja a polgármester díjazásának mértékét. A választás megtámadása esetén három napon belül dönt a területi választási bizottság, majd újabb megtámadás esetén a bíróság, tehát maximum a jövő hét végéig húzódhat a procedúra.

A polgármesteri eskü után átadás-átvételre kerül sor, a hivatalt nyolc munkanapon belül át kell venni Tóth Bertalan alpolgármestertől, ezenbelül például a folyó ügyeket, s választ kell adni személyzeti kérdésekre is.

A polgármester alpolgármestert nem válthat le, de újat kinevezhet, ha ehhez minősített többséget tud szerezni a közgyűlésben. Az alpolgármesterek feladatköreit viszont szabadon elvonhatja vagy meghatározhatja, ebben a tekintetben csupán bejelentési kötelezettsége van, a képviselő-testület pedig kénytelen azt tudomásul venni. Mindez akár az eskütételt magában foglaló első közgyűlésen is megtörténhet.

A polgármesteri eskü után átadás-átvételre kerül sor, a hivatalt nyolc munkanapon belül át kell venni Tóth Bertalan alpolgármestertől, ezenbelül például a folyó ügyeket, s választ kell adni személyzeti kérdésekre is.

A polgármester alpolgármestert nem válthat le, de újat kinevezhet, ha ehhez minősített többséget tud szerezni a közgyűlésben. Az alpolgármesterek feladatköreit viszont szabadon elvonhatja vagy meghatározhatja, ebben a tekintetben csupán bejelentési kötelezettsége van, a képviselő-testület pedig kénytelen azt tudomásul venni. Mindez akár az eskütételt magában foglaló első közgyűlésen is megtörténhet. Támogatói körében ünnepelte a győzelmet tegnap este Páva Zsolt. A nagy különbség már a szavazatok feldolgozásának elején kiderült -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!