Közélet

2007.11.17. 10:03

Őrizetlen maradt a veszélyes anyagokat tároló garéi telep

A vegyiművek csődje után az állam kivár, így egyelőre kilátástalan, ki és mikor fogja felszámolni a garéi szennytelepet.

Máté Balázs (DN)

Amint arról hírt adtunk, a közelmúltban ismeretlenek behatoltak a garéi veszélyes hulladékokat tároló telep területére, s onnan több millió forintot érő alumíniumlemezeket loptak el. Mindezt minden további nélkül megtehették, a tárolót nem őrzik, egy kis ügyességgel bárki átjuthat a kerítésen. A hatóság közlése szerint egy gondnok felügyeli a területet, aki időnként bejárja azt, így derült fény a lopásra is.

Mindennél is nagyobb gond, hogy ugyan a bíróság jogerősen arra kötelezte a Budapesti Vegyiműveket (BVM), legkésőbb 2012-ig tüntesse el a telep tetraklór-benzonnal átitatott, több mint százezer tonnányi, szennyezett földjét, az már biztos, hogy a BVM ezt nem teszi meg: csődöt jelentett, ennek nyomán pedig elindult a – várhatóan sokáig húzódó – felszámolási eljárás.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Egy évekkel ezelőtti felvétel: a hordók ugyan már nincsenek Garéban, ám a méreggel szennyezett óriási mennyiségű föld még itt van, és talán itt is marad
[/caption]Ebben a helyzetben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) léphet, ám egyelőre a szaktárca is kivár. Amint azt kérdésünkre a KVVM sajtóosztálya közölte, az Unióban elfogadott, „a szennyező fizet” elvvel összhangban mindaddig, amíg a felszámolási eljárás nem fejeződik be, a BVM kötelessége a telep őrzése és a kármentesítés. Hangsúlyozták azt is, amíg az eljárás tart, sem a tárca, sem a környezetvédelmi hatóság nem jogosult intézkedni, így csak annak lezárása után avatkozhatnak be. Amennyiben a feladat végül az államra száll át, a kármentesítési eljárást a tárca folytatja. Ugyanakkor leszögezték azt is, felelősséget éreznek a lakosság egészségügyi veszélyeztetettségének elkerülésében, ezért a környezetvédelmi felügyelőség bevonásával a kármentesítés leállítása miatt kialakult környezeti kockázatot vizsgálják. Amennyiben az azonnali beavatkozás elkerülhetetlenné válik, a tárca állítása szerint megteszik a szükséges intézkedéseket.

Már közel negyven éve Baranyában a méreg

Csak égetni lehet

A garéi telepen korábban azzal próbálkoztak a szakemberek, hogy biológiai eljárással tisztítsák meg a terepet. A fogás azonban nem hozta meg a várt eredményt, így nem maradt más lehetőség, mint a drága égetés. A BVM korábbi környezetvédelmi igazgatója szerint az legalább tízmilliárd forintba kerül. Pályázati úton próbáltak pénzt szerezni, ám nem jártak sikerrel, saját erejükből pedig erre a felszámolás kezdetéig nem futotta.

A Budapesti Vegyiművek 1968 és 1987 között állított elő tetraklórbenzol-származékot, melléktermékként tizenhatezer tonna keletkezett az anyagból. Az 1970-es évek közepétől a vegyiművek hidasi gyártelepén tárolták a hulladékot kétszáz literes vashordókban, majd 1977-ben a Magyar Állami Földtani Intézet felméréseket végzett, és Garé–Szalánta–Bosta térségében jelölte meg a hulladék tárolására alkalmas helyet. Az új telephely átadása után a szemetet Garéba vitték. A hordókat – hosszas bírósági huzavonát követően – a BVM állami forintszázmilliók felhasználásával elszállíttatta, a munka 2002 tavaszára fejeződött be. Azóta érdemben semmi nem történt a területen. A megyei önkormányzat több ízben is élt felterjesztési jogával, a szaktárca azonban nem lépett. A téma egyébiránt a baranyai közgyűlés következő ülésén is napirendre kerül.

Hidason is lépni kellene

A felszámolási eljárás során felmérik a BVM vagyonát, ezután dől el, mekkora összeg fordítható abból a lerakók kármentesítésére. Nemcsak

a garéi telephely helyzete megoldatlan, a hidasi károkat is fel kellene számolni. Utóbbi esetében a szennyezés Hidas és Bonyhád vízkészletét is veszélyeztetheti. A talaj és a talajvíz itt is szennyezett, tíz évig itt tárolták azokat a hordókat, amelyeket 1978-tól Garéba vittek át.

A felszámolási eljárás során felmérik a BVM vagyonát, ezután dől el, mekkora összeg fordítható abból a lerakók kármentesítésére. Nemcsak

a garéi telephely helyzete megoldatlan, a hidasi károkat is fel kellene számolni. Utóbbi esetében a szennyezés Hidas és Bonyhád vízkészletét is veszélyeztetheti. A talaj és a talajvíz itt is szennyezett, tíz évig itt tárolták azokat a hordókat, amelyeket 1978-tól Garéba vittek át. Csak égetni lehet A garéi telepen korábban azzal próbálkoztak a szakemberek, hogy biológiai eljárással tisztítsák meg a terepet. A fogás azonban nem hozta meg a várt eredményt, így nem maradt más lehetőség, mint a drága égetés. A BVM korábbi környezetvédelmi igazgatója szerint az legalább tízmilliárd forintba kerül. Pályázati úton próbáltak pénzt szerezni, ám nem jártak sikerrel, saját erejükből pedig erre a felszámolás kezdetéig nem futotta. Egy évekkel ezelőtti felvétel: a hordók ugyan már nincsenek Garéban, ám a méreggel szennyezett óriási mennyiségű föld még itt van, és talán itt is marad -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!