Közélet

2007.08.23. 11:26

Örökség Fesztivál: a világzene viszi a prímet

Pécs | Hét fúvószenekar indítja útjára az Örökség Fesztivál-Pécsi Napok kulturális ünnepségsorozatot szeptember 13-án a Széchenyi téren, hogy aztán 10 napon át városszerte szóljon a zene, forogjon a tánc.

Mészáros B. Endre (DN)

[caption id="" align="alignleft" width="323"] A Tanac táncegyüttes örökös visszatérő a Pécsi Napokon, idén is erősítik a nemzetiségi vonalat (fotó: Löffler P.)
[/caption]A fúvósokra még aznap este rákontráz a Kispál és a Borz a Bazilika előtti színpadon, de az idei program igazi újdonsága az első Balkán Világzenei Fesztivál lesz, mely olyan együtteseket hoz a városba, mint például a Vujicsics, a macedóniai King Ferus, Lajkó Félix, vagy a görög Ithikon.

Az UniCum Laude lemezbemutatót tart, a bábosok kicsiknek és felnőtteknek egyaránt játszanak, 50 éves jubileumi koncertet adnak az Ércbányász Fúvósok, és újra látható a nyári színházi siker, Az elveszett levél.

Nemzetiségi napot tartanak a horvátok, a németek, a görögök, a romák, a bolgárok, táncestet ad a Magyar Állami Népiegyüttes és Mecsek Táncegyüttes.

A jazz ismét százszínű arcát mutatja, csak néhány név a sorból: Horváth Kornél a brazil gitáros Alegre Correával érkezik, a Molnár Dixiland Band Jewel Brownnal, Louis Armstrong énekesnőjével.
Jön a Váradi Roma Café, Palya Bea Quintetje, a Modern Art Orchestra és Kiss Erzsi egy finn zenekarral.

Ha mindez nem lenne elég, egymást érik a kórusestek, és természetesen ezúttal is lesz Bordal Fesztivál, szeptember 21. és -23. között.

A Pannon Filharmonikusok estje a Város Napján

Bár az Expo Center ismét rászervezett egy népszerű musicalt a Város Napjára, idén felveszik a kesztyűt a Pannon Filharmonikusok: ünnepi koncertjük különleges programja – Beethoven Esz-dúr zongoraversenye lesz többek között műsoron Jandó Jenő közreműködésével, valamint Bach d-moll kettősversenye a Pusker nővérek hegedűjátékával – bizonyosan nagy konkurenciát jelent majd a pesti előadásnak.

A Pannon Filharmonikusokat ezúttal is Ménesi Gergely vezényli – ő készíti fel előzetesen az együttest a José Carrerassal közös fellépésre is.

A szentmisén pedig 10 órától a Bazilikában a Mecsek kórus énekel Kertész Attila vezényletével, Szécsi Máté operaénekes, pécsi balettosok és Bánky Gábor színművész közreműködésével.

Haza és haladás: jeles pécsi épületek bemutatása

A Kulturális örökség Napjai keretében – ezúttal a reformkor és klasszicizmus építészete témakörben hirdetik meg a szakvezetővel ellátott bejárásokat- szeptember 15–16-án olyan máskor nem látható épületek és gyűjtemények nyílnak majd meg, mint az FVM Szőlészeti és borászati kutatóintézet Fajtagyűjteménye és pincészete, a PTE Klimó Könyvtára, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. gyára, a Nagyezerjófűkert magánarborétum, a Várostörténeti Múzeum, a Baranya Megyei Levéltár, Cella Septichora Látogató Központ.

Szervezett séták lesznek a Felsőmalom utca nevezetes épületeihez, Piatsek József alkotásaihoz, és a Tímárházhoz, valamint azokhoz az ingatlanokhoz, ahol egykor neves személyiségek laktak.

A Pannon Filharmonikusokat ezúttal is Ménesi Gergely vezényli – ő készíti fel előzetesen az együttest a José Carrerassal közös fellépésre is.

A szentmisén pedig 10 órától a Bazilikában a Mecsek kórus énekel Kertész Attila vezényletével, Szécsi Máté operaénekes, pécsi balettosok és Bánky Gábor színművész közreműködésével. Haza és haladás: jeles pécsi épületek bemutatása A Kulturális örökség Napjai keretében – ezúttal a reformkor és klasszicizmus építészete témakörben hirdetik meg a szakvezetővel ellátott bejárásokat- szeptember 15–16-án olyan máskor nem látható épületek és gyűjtemények nyílnak majd meg, mint az FVM Szőlészeti és borászati kutatóintézet Fajtagyűjteménye és pincészete, a PTE Klimó Könyvtára, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. gyára, a Nagyezerjófűkert magánarborétum, a Várostörténeti Múzeum, a Baranya Megyei Levéltár, Cella Septichora Látogató Központ.

Szervezett séták lesznek a Felsőmalom utca nevezetes épületeihez, Piatsek József alkotásaihoz, és a Tímárházhoz, valamint azokhoz az ingatlanokhoz, ahol egykor neves személyiségek laktak. A Tanac táncegyüttes örökös visszatérő a Pécsi Napokon, idén is erősítik a nemzetiségi vonalat (fotó: Löffler P.) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!