Közélet

2012.02.27. 12:57

Orvosok százai útra készen

Csaknem kétezer orvos, ápoló, gyógyszerész akart tavaly külföldre menni dolgozni – a nyugati bér és a munkakörnyezet nagyon csábító.

Nyaka Szabolcs (Dunántúli Napló)

Majdnem kétezer azon egészségügyi dolgozók száma, akik tavaly az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól képzettségük hivatalos elismerését kérték. Ez az első lépés a külföldi munkához. Azt nem lehet tudni, hogy végül pontosan hány ápoló, orvos ment ki dolgozni, hiszen a külhoni, EU-s munkavállalást nem kell külön bejelenteni.

Az mindenesetre biztos, hogy sokan indultak neki a nagy útnak – Baranyából is. A csábítás ugyanis egyre nagyobb. Nemcsak a fizetés lehet a hazai sokszorosa (a doktoroknál akár milliós tétel havonta), de sok kórház szállást, az utazáshoz repülőjegyet is biztosít. Több országban ugyanis orvoshiány van sok szakmában – ahogy persze nálunk is.

„Az érintettek jó része itthon maradna, ha...”

A hírek szerint az egészségügyi államtitkárság béremelésre törekszik, a tervek szerint akár több tízezres többletre is számíthatnának az orvosok, dolgozók – bizonyos ágazatokban már ez is érezhető javulást jelenhetne. Dr. Kollár Lajos, a PTE Klinikai Központ főigazgatója lapunk kérdésére elmondta, a külföldi, kelet-közép-európai tapasztalatok azt mutatják, hogy akár egy 10–20 százalékos emelés is komoly megtartó erőnek bizonyulhat. Főleg akkor, ha az érintettek a javítási szándékot is érzik, látják, és azt, hogy ez egy több-lépcsős bérrendezés első eleme.

A főigazgató úgy vélekedik, noha országosan több mint 2500 felmondólevél került letétbe, személyes tapasztalatai szerint az érintettek 80 százaléka itthon maradna, ha javulna a bérek helyzete. Most éppen ezért egy kivárás tapasztalható, azonban ha végül mégsem sikerül megegyezni az egészségügyi kormányzattal a bérek rendezéséről, akár robbanásszerű is lehet az elvándorlás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!