Közélet

2016.12.14. 11:43

Összekötik a városban a bringautakat

Elkészült a város átfogó kerékpárforgalmi hálózatának terve, amely alapján megsokszorozódnak a jelenlegi útvonalak.

Hajdu Zsolt

Egyre többen ülnek biciklire Pécsett is az egyetemisták és a városlakók egyaránt, nemcsak nyáron, hanem már a téli időszakban is, ezért is üdvözölték örömmel, hogy a legutóbbi közgyűlés jóváhagyta a megyeszékhely kerékpárút-hálózatának fejlesztési tervét. Jelenleg a meglévő kerékpáros-útvonalak hossza húsz kilométer, ez a következő két évben további több mint tíz kilométerrel bővül – mint lapunkban is beszámoltunk róla, erre pályázati támogatást nyert el a város. Ugyanakkor problémát jelent, hogy ezek az utak nincsenek összekötve, így csak részben szolgálják ki a kerékpározók igényeit.

A tervezést széles körű egyeztetés előzte meg, amelybe a kerékpáros-szervezeteken kívül bevonták a közműszolgáltatókat, a megyei önkormányzatot, az egyetemet, a hatóságokat, a közútkezelőket, illetve megszervezték a kerékpáros-konzultációt is.

A törzshálózat kialakításának legfontosabb szempontjai voltak, hogy bevezessék a városba érkező megyei és országos kerékpárutakat, összekössék a településrészeket a városközponttal.

1. Széchenyi tér – Hungária u. – Szigeti út ( – csatlakozik az orfűi kerékpárúthoz  megyei hálózat) – Rácvárosi út – Pellérdi út (6. sz. főút mentén)  megyei hálózat
2. Széchenyi tér – Mária u. – Felsővámház u. – Diósi út – Puskin tér – Zsolnay út – Budai vám – Pécs keleti vége 6. sz. főút mentén – Somogy–Vasas–Hird – régi 6-os út (megyei hálózat)
3. Széchenyi tér – Bajcsy-Zs. E. u. – Siklósi út – Táncsics M. u. – Málom u. – Nevelési Központ
4. Szigeti út – Megyeri út – Nagy I. u. – Nevelési Központ – Malomvölgyi út – Malomvölgyi tó
5. Ipar u. – Mártírok útja – Dr. Veress E. u. – Páfrány u.
6. Magyarürögi út – Fülemüle u. – Darázs dűlő (megyei hálózat Orfű)
7. Tüskésréti út – Északmegyer dűlő – Füzes dűlő  megyei hálózat Pellérd
8. Zsolnay-negyed – Basamalom u. – Tüskésréti út – Hegedűs J. u. – Nagykozári u. (megyei hálózat)
9. Pécsváradi u. – Buzsáki u. – Szent Borbála szervizút – Palahegyi út – Deák F. u. – Homokvölgyi út – Bogádi út (megyei hálózat Bogád)
10. Kertváros – 57. sz. főút – Ürögi fasor – Páfrány u.
11. megyei hálózat Kozármisleny  Nagyárpád – Szellemváros – Kertváros
12. Zsolnay-negyed – Weöres S. u. – Sport u. – Tüskésréti út – Nagyárpádi árok – Fő tér – Boross u. (megyei hálózat Máriagyűd)
13. Tüskésréti út – Nagyhidi út – Rigó u. – Gomba u. – Edison u. – vasútvonal – 57. főút keresztezése

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!