Közélet

2007.06.25. 07:46

Ősszel is lesz Pécsett múzeumi éjjel

Pécs | A tavalyi évet is túlszárnyaló lelkesedés kísérte a vasárnapra virradó Múzeumok Éjszakáját - olyannyira, hogy a tervek szerint ősszel megismétlik a különleges nyitvatartást.

K. F. (Dunántúli Napló)

Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, a Szent Iván-naphoz legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Az ötlet sikerét mutatja, hogy tavaly is több ezren mentek el megyénkben – főleg Pécsett – az éjfélig tartó „múzeumlesre”, ám az idén még jobban sikerült a dolog. Pontos összesítés még nem készült, de amint azt a Zsolnay Múzeumban és a Csontváry Múzeumban elmondták, mintha a tavalyinál is többen érkeztek volna. Sárkány József, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága osztályvezetője és főmuzeológusa lapunknak elmondta, hogy örömmel tapasztalta a pécsiek ostromát. Miért jó ez? Hiszen általában csak a turisták, tavasszal–ősszel pedig az iskolások látogatják a baranyai múzeumokat. Szent Iván éjszakáján viszont a Vasarely Múzeumban például erős sorokban várták a helybéliek, hogy az idegenvezetők 120 fős csoportjaiba bejussanak. Sárkány József a tapasztaltak nyomán úgy véli, hogy ősszel, mondjuk szeptemberben a múzeumi éjszakát meg fogják ismételni. Annak az örömére is, hogy az idén éppen ötvenesztendős a pécsi Modern Magyar Képtár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!