Közélet

2007.05.08. 07:41

Ősszel megnyitnák a borjádi vízimalmot

Borjád | Egy éves patthelyzet után a héten sínre kerül a Dunántúlon egyedülálló, 1840-es években épült vízimalom ügye. A vételárat kifizetik, őszre pedig éttermet és kemencés látványkonyhát ígérnek.

B. Z. (Dunántúli Napló)

Egy év után előrelépés történt a Dunántúlon egyedülálló, 1840-es években épült vízimalom ügyében. A műemlék épületet, a hozzá tartozó területtel együtt, tavaly februárban vásárolta meg egy magánszemélytől egy bólyi családi vállalkozás. A vételárnak viszont csak a töredékét egyenlítették ki, ám információink szerint e hét csütörtökén kifizetik a maradékot. Ha erre május 7-én nem tettek volna konkrét ígéretet, az eladó bíróságra ment volna.

A vállalkozást időközben 6 millió forinttal támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, mert a bólyiak hasznosítási szerződést is kötöttek a tulajdonossal. A pénzből felújították a tetőt, kívülről rendbehozták a falakat. Weiler Árpád, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal helyi irodavezetője szerint ezzel eleget tettek a legfontosabbnak, a veszélyelhárításnak. Ha semmi más munkát nem végeznének el, akkor is évekig háborítatlanul birtokolhatná a családi konzorcium a malmot.

A vállalkozás „háttérembere”, Pohl Oszkár viszont azt mondja, szeptemberre az emeletes, 200 négyzetméteres épület alsó szintjén első ütemben elkészül az étterem és a kemencés látványkonyha, októberben pedig már a nyitott múzeumok programban is szeretnének résztvenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!